Josep Borrell: Incidentele din regiunea transnistreană sunt în detrimentul securității Moldovei

Incidentele semnalate în ultimele zile în regiunea transnistreană a Republicii Moldova (în afara controlului constituțional) sunt în detrimentul securității și stabilității țării, iar Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației. Declarația îi aparține lui Josep Borrell,  înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, transmite IPN.

Uniunea Europeană s
alută reacțiile reținute din partea autorităților Republicii Moldova, care ajută la menținerea calmului în țară. „UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană”, se arată în declarația lui Josep Borrell.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate menționează că, pentru a sprijini Republica Moldova în abordarea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, UE oferă un ajutor cuprinzător pentru a face față provocărilor imediate ale fluxului de refugiați și și-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru a întări reziliența generală a Moldovei.

În seara zilei 25 aprilie, la sediul ministerului de securitate de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii ca urmare a unui atac cu lansatoare de grenade. Alte două explozii au fost înregistrate marți dimineață în orașul Maiak din Grigoriopol. Administrația transnistreană a anunțat cod roșu de alertă de securitate pentru 15 zile. La intrarea în regiune sunt instalate puncte de control și s-au intensificat verificările. Instituțiile de învățământ din regiune au trecut la regimul online până la sfârșitul anului școlar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.