Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, susține că suportul bugetar și asistența macro-financiară pentru Republica Moldova ar putea fi reluate în toamnă, cu condiția că toate solicitările de schimbare sau îmbunătățire pe mai multe domenii vor fi abordate în mod adecvat de actualul Guvern, transmite IPN.
Într-o conferință de presă susținută la Chișinău alături de premierul Maia Sandu, Johannes Hahn a spus că a înaintat fostului prim-ministrul, Pavel Filip, încă în septembrie anul trecut, o listă cu domeniile în care UE se așteaptă la schimbări sau îmbunătățiri. Lista a fost doar parțial abordată și eu am încredere că noul Guvern va aborda aceste subiecte în mod de urgență. De aceea, am încredere că vom putea relua achitările, inclusiv suportul bugetar și asistența macro-financiară, în toamnă”, a declarat oficialul european.
Potrivit lui Johannes Hahn, Moldova nu a folosit încă la maximum potențialul Acordului de Asociere cu UE și a DCFTA. Creșterea cu 17% a exporturilor în 2017-2018 este o creștere bună, dar consideră că este posibil de obținut mai mult. „Eu cred că trebuie să ne axăm pe acest lucru și să vedem cum putem să îmbunătățim în continuare condițiile de viață ale oamenilor și de a îngusta decalajul dintre nivelul de bunăstare dintre UE și Moldova. Cred că aceasta este ceea ce îi interesează pe cetățeni pe mai mult”, a spus Johannes Hahn.
Întrebat despre influența UE și SUA, dar și rolul Rusiei în formarea coaliției de guvernare de la Chișinău, oficialul european a remarcat că a fost o decizie suverană, luată de liderii politici. „Eu cred că este în interesul comun, al tuturor. Și UE are un interes foarte major, dar și SUA și Rusia au un interes ca Moldova să fie stabilă și cetățenii să beneficieze de stabilitate în această regiune. A fost posibilă crearea unei guvernări pe care noi suntem gata să o susținem”, a spus comisarul european.