Japonia susține modernizarea liceului „Olimp” din Rezina

Peste 570 de elevi din Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Rezina vor avea condiții optime pentru bună desfășurare a procesului educațional datorită modernizării instituției de învățământ cu suportul Japoniei. Pentru aceasta a fost semnat un contract de grant în valoare de 171995 de dolari, finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului „Kusanone”, transmite IPN.

Din contul asistenței primite vor fi efectuate lucrări de reparații ale blocul B de studii care includ schimbarea acoperișului, renovarea încăperilor interioare: biblioteca și sala de lectură, sala de arte plastice și laboratorul, sala de dans și vestiarul, blocul sanitar, depozitul și holul.  De asemenea, vor fi înlocuite rețelele electrice și termice, rețelele de apă și canalizare și sistemul de ventilare.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a menționat la ceremonia de semnare a contractului de grant că ultimii ani au reprezentat una dintre cele mai dificile perioade din istoria educației în întreaga lume. Din cauza pandemiei COVID-19, activitatea școlilor a devenit aproape imposibilă. Atunci când vaccinurile au ajuns disponibile și a apărut speranța că elevii vor reveni la viața obișnuită, școlile din Moldova au fost expuse la efectele unui război neașteptat, inclusiv la necesitatea de a integra în procesul de studii copiii refugiați și de a se adapta la prețurile ridicate pentru toate lucrurile.

Diplomatul a declarat că astăzi există mai multe motive pentru a fi optimiști pentru viitorul copiilor din Moldova. Prin continuarea reformele interne, Moldova va deveni membră a Uniunii Europene. Apartenența la UE va reda Moldovei echitate, transparență, legi bune și protecție socială. Toate acestea sunt elementele necesare pentru o societate echitabilă în care munca cinstită este recompensată. În calitate de membru, Moldova își va putea maximiza potențialul său formidabil de resurse umane.

Directoarea Liceului Teoretic „Olimp” din orașul Rezina, Veronica Gheorghița, a spus că echipa instituției de învățământ este mândră că a fost selectată din numeroasele proiecte propuse pentru a renova un bloc din cadrul liceului. Directorul și-a exprimat speranța că  proiectul va fi realizat  în așa fel ca elevii să primească o educație de calitate.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de peste șapte milioane de dolari pentru 86 de proiecte.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.