Sistemul de sănătate din Moldova a primit un lot de medicamente pentru tratamentul tuberculozei drogrezistente, achiziționate cu suportul financiar al Guvernului Japoniei. Suportul cuprinde cinci tipuri de medicamente care acoperă 50 de cursuri de tratament destinate adulților și șase tipuri de medicamente pentru zece cursuri de tratament destinate copiilor, transmite IPN.
Evenimentul de transmitere a lotului a avut loc la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Angela Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat că pentru autorități combaterea tuberculozei rămâne o prioritate. Această maladie rămâne a fi o povară atât la nivel național, cât și la nivel global. „Astăzi înregistrăm circa 900 de pacienți cu tuberculoză rezistentă. Pentru noi este foarte important să-i includem pe fiecare în tratament și să avem succes în acest tratament”, a spus Angela Paraschiv.
Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a menționat că medicamentele au fost livrate cu asistența tehnică oferită de Parteneriatul Stop TB. „Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, pe parcursul anului 2022 1,3 milioane de oameni au decedat din cauza tuberculozei. La nivel mondial tuberculoza este a doua cauză de deces prin boli infecțioase după COVID-19, întrecând astfel HIV/SIDA. Doar aproximativ 2 din 5 persoane cu tuberculoză rezistentă la medicamente au folosit tratament în anul 2022. Tuberculoza rezistentă la medicamente este o problemă persistentă, de 75 de ani de la identificarea primelor tulpini”, a notat diplomatul. Yamada Yoichiro a mai spus că Japonia va continua să va continua să contribuie la sănătatea și bunăstarea oamenilor vulnerabili.
În Republica Moldova a fost aprobat Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025, care are drept scop majorarea ratei de vindecare în rândul pacienților, îmbunătățirea accesului la tratament pentru toți cetățenii, reducerea incidenței tuberculozei cu 50% și a mortalității cu 75% comparativ cu anul 2015.