Veaceslav Șevciuc, reprezentantul a circa 20 de clienți păgubiți în urma jafului de la Moldova-Agroindbank, susține că aceștia sunt de părere că infracțiunea a fost organizată din interiorul băncii. O demonstrează, spun ei, și faptul că au fost deconectate sistemele de alarmă și de supraveghere video.
Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Șevciuc a declarat că banca a chemat deponenții să păstreze banii în casete de siguranță și le-a garantat integritatea conținutului. „După ce am depus banii noștri la păstrare în această bancă, noi am reclamat băncii încălcarea condițiilor de siguranță. Și anume: instalarea de către bancă a utilajului de urmărire video în camera de păstrare, prin care s-a încălcat confidențialitatea operațiunilor de depunere. Clienții erau monitorizați permanent prin camera video, se vedea ceea ce depun în caseta de siguranță”, a comunicat Veaceslav Șevciuc.
Potrivit lui, s-a reclamat și deconectarea sistematică a electricității în camera de păstrare. „La reclamațiile noastre, banca ne-a asigurat că putem să păstrăm în continuare banii în condiții de siguranță. La scurt timp după ce am primit asigurările băncii, în data de 6 iulie a anului curent, la ora 17.00, banca ne-a comunicat prin SMS că au fost sparte cutiile noastre de siguranță și banii noștri – furați”, menționează reprezentantul clienților păgubiți.
Banca le-a promis clienților păgubiți despăgubiri de până la 1 milion de lei pentru fiecare. Veaceslav Șevciuc spune că la prima etapă banca le-a oferit câte 500 de mii de lei, iar când clienții au cerut și a doua parte, li s-a spus să aștepte „să caute mai întâi hoții”.
„Am constatat că banca nu și-a onorat angajamentul luat față de clienți. La acest comportament abuziv și viclean al băncii, noi, persoanele păgubite, informăm că am găsit hoțul: hoțul este Moldova-Agroindbank. Când vorbim despre hoțul Moldova-Agroindbank, nu arătăm la o persoană sau la persoane din cadrul băncii. La etapa actuală, incriminăm Moldova-Agroindbank ca persoană juridică, care a comis cu certitudine două infracțiuni: organizarea furtului casetelor de siguranță și neglijență gravă criminală, în asigurarea păstrării bunurilor de valori ale clienților”, a declarat Veaceslav Șevciuc.
Clienții păgubiți solicită Ministerului Afacerilor Interne să pornească urmărirea penală în privința MAIB. Veaceslav Șevciuc a spus că au fost furați milioane de lei, „bani agonisiți zeci de ani, muncind în Moldova și în străinătate”. „De azi începem proteste care vor spori în intensitate și care vor fi încheiate doar după ce vom primi întreaga despăgubire. Rugăm toți cetățenii, presa, organele statului să fie alături de noi, să ne sprijine, să nu permitem să se întâmple un alt caz în care o bancă să-și bată joc în așa hal de cetățeni”, a mai spus Veaceslav Șevciuc.
Proteste vor fi organizate în fața sediului MAIB.