De Ziua Sindicalistului, premierul Iurie Leancă le-a vorbit membrilor de sindicat despre beneficiile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pe care Moldova urmează să-l semneze la 27 iunie. Premierul a spus că, după semnarea acordului, se va discuta cu partenerii europeni despre adoptarea unei strategii de salarizare, astfel ca în 2016 salariul minim să depăşească 4200 de lei, transmite IPN.
Prim-ministrul a menţionat că promovarea cu succes a principiilor modelului social european, a dialogului social şi a drepturilor salariaţilor poate fi realizată doar dacă se va ţine cont de faptul că atât Guvernul, cât şi sindicatele au un singur scop – asigurarea bunăstării oamenilor. În acest context, Iurie Leancă a declarat că mizează mult pe sprijinul şi pe înţelegerea sindicatelor, pe capacitatea de a oferi susţinere în lupta cu sărăcia, corupţia şi relele practici în domeniul administrativ.
„Dacă noi în 2015 sau 2016 nu vom reformula bine principiul de bază al salarizării, ne vom confrunta cu aceleaşi probleme ca şi acum, când nu-i vom putea atrage pe cei buni şi cu competenţe. La Institutul Pedagogic nu vor veni cei mai buni, dar cei care nu au fost admişi la alte instituţii, în instituţiile de stat nu vor veni cei mai buni specialişti, dar cei care nu au putut să se încadreze în sectorul privat sau în afara ţării. Pe acest motiv, ne-am gândit foarte serios să elaborăm o strategie clară, pe care eventual am putea să o aplicăm, dacă trecem de examenul din 2016”, a spus Iurie Leancă.
Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a menţionat că pentru sindicate 7 iunie nu este doar o sărbătoare profesională, dar şi o zi de mobilizare a eforturilor, de solidaritate, în scopul realizării echităţii sociale şi demnităţii muncii. „În instituţiile unde activează structurile sindicale nu se achită salariile „în plic” şi sunt respectate drepturile angajaţilor. Pe parcursul unui an, am reuşit să majorăm cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, începând cu 1 mai curent, de la 1400 de lei la 1650 de lei”, a subliniat liderul sindical. Oleg Budza a mai spus că, la insistenţa sindicatelor, s-a majorat salariul tarifar pentru categoria I de salarizare a personalului din sfera bugetară, de la 800 de lei la 900 de lei.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, Leonid Cerescu, a subliniat că, deşi există unele divergenţe între sindicate şi patronate, se face tot posibilul pentru a fi soluţionate problemele social-economice existente, prin negocieri şi colaborări, în vederea unui viitor mai bun.
În Republica Moldova, Ziua Sindicalistului a fost instituită în 2007. CNSM reuneşte 27 de centre sindicale de ramură, care au aproape 500 de mii de membri.