Iurie Leancă: Integrarea europeană se face în toată ţara, nu doar la Chişinău

Premierul Iurie Leancă susţine că integrarea europeană –  care este cel mai ambiţios proiect de modernizare a Moldovei –  se face în toată ţara, nu doar la Chişinău. Declaraţia a fost făcută la deschiderea celui de-al 3-a Forum Uniunea Europeană - Republica Moldova, care se desfăşoară la Bălţi pe 19 şi 20 iunie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul a precizat că obiectivele-cheie ale proiectului european sunt crearea locurilor de muncă şi dezvoltarea potenţialului uman şi social-economic, dar şi combaterea, cu cea mai mare determinare posibilă, a corupţiei, aderarea de facto şi de jure la UE.

„Modelul de dezvoltare european, ales de noi, răspunde cel mai bine dezideratului de modernizare a Republicii Moldova. Orice Guvern responsabil e dator să aleagă, pentru ţara şi poporul său un proiect credibil şi viabil de dezvoltare. Nicio societate însă şi nici un sistem statal nu pot fi schimbate cât ai clipi din ochi, şi Moldova nu este o excepţie. De aceea, noi vedem 27 iunie ca pe un nou început. Un început al reformelor vaste, coerente şi rapide, pe care le aşteaptă toată lumea”, a accentuat oficialul.

Ministrul federal al Germaniei pentru cooperare economică şi dezvoltare, Gerd Müller, care s-a aflat într-o vizită la Chişinău, şi a participat la forum, a felicitat Republica Moldova pentru realizările obţinute în parcursul său european: „Moldova are o perspectivă europeană. Moldova a fost mereu parte a istoriei Uniunii Europene. Moldova este şi viitorul Uniunii Europene. Germania susţine Republica Moldova şi vrem să vă ajutăm să modernizaţi ţara voastră”, a spus ministrul. Gerd Müller a adăugat că, recent, Cabinetul Federal şi-a exprimat acordul ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Tot la Bălţi, a fost semnat un document pentru consultări moldo-germane de cooperare pentru dezvoltare. Procesul-verbal a fost semnat după ce la 17 iunie curent, la Chişinău, s-au desfăşurat negocieri interguvernamentale în acest sens. În context, Germania a decis să mărească asistenţa tehnică şi financiară acordată Republicii Moldova pentru realizarea proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă şi tratarea apelor reziduale în mediul rural, modernizarea serviciilor publice locale, consolidarea capacităţilor de administrare publică şi crearea infrastructurii naţionale de calitate în domeniul metrologiei şi controlului calităţii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.