Iurie Leancă este cel care trebuie să facă dezvăluiri privind situaţia de la BEM, experţi

Fostul premier Iurie Leancă este persoana cea mai indicată să facă dezvăluiri şi să ofere informaţii despre ce s-a întâmplat la Banca de Economii. De această părere sunt invitaţii de vineri seara a emisiuni „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Analistul politic Alexei Tulbure este de părerea că „Iurie Leancă poate cel mai uşor să facă publice documentele secrete legate de scandalul de la BEM”. „Dacă Iurie Leancă crede că a greşit, nu trebuie să aştepte, dar să acţioneze ca un om care vrea să se manifeste pe arena politică. Este o situaţia ieşită din comun şi ceia ce s-a făcut este o crimă deosebit de gravă. Dacă am urma logica lui Leancă că nu poartă nicio responsabilitate pentru BEM, deoarece au fost decizii comune, atunci nu am mai avea nevoie de premier şi de miniştri în domeniu. Leancă nu se poate ascunde după deciziile colective şi să-şi asume responsabilitatea”, a declarat Tulbure.

Totodată, Alexei Tulbure crede că Leancă ar fi executat indicaţiile lui Filat şi Plahotniuc privind acordarea garanţiei statului pentru creditele luate de la BNM pentru BEM.. „Este cunoscut faptul că Guvernul nu a fost un loc de luare a deciziilor, ci doar de executare”, a adăugat Tulbure.

Analistul politic Roman Mihăeş, de asemenea, consideră că fostul premier ar trebui să prezinte cetăţenilor amănunte despre cazul BEM, dar acest lucru ar trebui să-l facă şi comisia parlamentară abilitată cu elucidarea cazului de la BEM. „Activitatea acestei comisii nu va fi una eficientă, dacă comisia parlamentară nu va desecretiza documentele. Iurie Leancă ar putea să ne ofere corespondenţa dintre BNM şi Guvern, să vedem care au fost motivele pentru care Guvernul a împrumutat bani de la BNM pentru BEM”, a declarat Mihăeş.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.