Premierul Iurie Leancă susţine că el şi echipa sa guvernamentală are voinţă politică să înlăture corupţia. Altfel, spune oficialul, nici el, nici colegii săi nu s-ar fi angajat în exerciţiul conducerii Guvernului. Premierul a făcut aceste declaraţii în cadrul emisiunii „Replica” la postul de televiziune Prime, transmite IPN.
„Acţiunile executivului permit europenilor să aibă o doză de încredere. Mai mulţi comisari au subliniat că nimeni deocamdată nu ne-a luat întâietatea în promovarea reformelor. Există voinţă să luptăm cu corupţia, altfel nu m-aş fi angajat în acest exerciţiu. Îmi doresc ca instituţiile de resort să-şi facă munca”, a subliniat Iurie Leancă.
Premierul a precizat că este şi interesul moldovenilor să fie urmăriţi de către UE, care a investit mult în ţară. „Faptul că oficialii europeni reiau vizitele înseamnă ceva, acestea vor avea încărcături concrete”, a declarat prim-ministrul.
Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, susţine că, în pofida faptului că premierul a convenit la Bruxelles asupra unei parafări parţiale a Acordului de Asociere cu UE, ar putea apărea unele probleme din cauza luptei cu corupţia. „În trei ani şi jumătate nu prea am avut persoane care au fost judecate pentru corupţie. Problema este că nu am reuşit să demonstrăm voinţă în lupta cu corupţia. Deranjamentul cel mai mare este că aceasta nu se combate la nivel înalt”, a subliniat cercetătorul.
Directorul Institutului de marketing şi sondaje IMAS-INC Chişinău, Doru Petruţi, a remarcat că premierul alege o politică etapizată şi unul din riscurile pe care vrea să le evite sunt aşteptările prea mari. Cât ţine de corupţie, Doru Petruţi este de părere că la nivelul înalt este două ori mai multă corupţie. „Salut faptul că prim-ministrul îşi formează o echipă şi ar fi foarte bine să promoveze elementul care ţine de meritocraţie în formarea acesteia”, a subliniat directorul IMAS.
Săptămâna trecută premierul Iurie Leancă a efectuat o vizită la Bruxelles. La întoarcere, oficialul a remarcat că UE e la fel de deschisă faţă de Republica Moldova şi mai mulţi comisari europeni vor vizita ţara în toamnă înainte de Summitul de la Vilnius.