Asocierea cu UE nu este subiectul unui referendum naţional, aşa cum propune Partidul Comuniştilor. Pe când Planul Kozac, care prevedea federalizarea ţării şi păstrarea prezenţei militare ruse în regiunea transnistreană pentru câteva decenii, a fost parafat de liderul comunist, Vladimir Voronin, pe atunci şef de stat, fără să fie supus unui referendum, deşi este subiect de referendum naţional. Declaraţia a fost făcută de premierul Iurie Leancă, în plenul şedinţei Parlamentului, în timpul examinării moţiunii de cenzură propusă de comunişti, transmite IPN.
Legislaţia Moldovei prevede că oamenii îşi expun poziţia la referendum doar referitor la tratatele şi acordurile care pot afecta suveranitatea ţării. Or, Acordul de Asociere cu UE, parafat la 29 noiembrie curent, nu atentează la această suveranitate. În schimb, memorandumul Kozak face parte din lista acordurilor care trebuie supuse unui referendum. „Acesta a fost parafat de dumneavoastră, domnule Voronin. Dacă ar fi fost semnat şi dacă intra în vigoare, ar fi atentat la suveranitatea ţării”, a spus premierul.
Cât ţine de acuzaţiile parlamentarilor comunişti că negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE au fost secretizate, oficialu la menţionat că, potrivit cutumei internaţionale, procesul de negocieri are caracter discret pentru ca părţile să-şi poată prezenta opţiunile fără a fi supuse presiunilor.
„Moldova s-a condus de această cutumă în negocierea celor peste 1800 de tratate internaţionale. Norma internaţională nu prevede publicarea acordului până la intrarea în vigoare. Ministerul de externe a convenit cu UE publicarea lui şi deja a început traducerea celor peste 900 de pagini în română şi rusă. Peste câteva săptămâni, va fi făcut public în cele 2 limbi”, a informat Iurie Leancă.
Premierul a mai spus că şi în 2007, când PCRM era la putere şi a negociat Acordul cu UE privind facilitatrea regimului de vize, a făcut-o fără a comunica public detaliile înţelegerilor.