Numărul observatorilor internaţionali care vor monitoriza scrutinul din 30 noiembrie va fi mai mic în comparaţie cu anii precedenţi, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.
Preşedintele CEC explică aceasta prin faptul că sistemul electoral din Republica Moldova ar inspira credibilitate pentru organismele internaţionale. „La noi s-a format o democraţie electorală. Republica Moldova este una din puţinele state din spaţiul ex-sovietic, unde puterea este schimbată în urma scrutinelor electorale. Nu avem niciun caz în istoria statului nostru după proclamarea independenţei, când puterea ar fi fost schimbată prin violenţă”, a argumentat preşedintele CEC.
Ciocan a mai spus că CEC a expediat deja invitaţii organismelor internaţionale, cum ar fi OSCE, Consiliul Europei, CSI şi altele, pentru a trimite observatori la alegerile parlamentare şi sunt aşteptaţi în jur de 200 de observatori faţă de circa 2000 în anii precedenţi.
Expertul Asociaţiei obşteşti „Promolex”, Nicolae Panfil, a spus că pentru monitorizarea desfăşurării alegerilor parlamentare „Promolex” a pregătit 2500 de observatori. „Vom face totul pentru ca scrutinul să decurgă corect, în mod democratic, fără încălcarea legislaţie”, a declarat Panfil.