Iurie Calestru: Pentru a facilita absorbția fondurilor europene, trebuie să pregătim specialiști calificați

Directorul de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP), Iurie Calestru, consideră că pentru a facilita absorbția fondurilor europene, Republica Moldova trebuie să pregătească specialiști calificați. „Este important să învățăm din experiența altor țări, în special a României, și să ne bazăm pe noile instrumente de finanțare cu încredere, acceptând o mică doză de risc pentru a obține beneficii pe termen lung”. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterii publice „Cooperarea moldo-română pe domeniul accesării fondurilor europene”, organizată de Agenția de presă IPN. Iurie Calestru a exemplificat că la cea de-a 13 ediție a conferinței ce vizează impulsionarea absorbției fondurilor europene, desfășurată la Bruxelles, participanții din Republica Moldova și România au avut oportunitatea să interacționeze direct cu factorii de decizie de la nivelul Comisiei Europene, responsabili de fondurile europene.

„Noi la IDEP am anticipat depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE în martie 2022 și acceptul în iunie 2022 a Comisei Europene. În acest sens noi lunar din ianuarie 2022 organizăm acțiuni pentru dobândirea competențelor în domeniul managementului proiectelor. Scopul acestor formări cu echipele manageriale ale instituțiilor cheie din Republica Moldova a fost și este de a crea competențe, a facilita schimbul bunelor practici cu omologii din România, în special, și extinderea rețelei de cooperare pentru viitoarele parteneriate. Iar această rețea de cooperare și parteneriate interinstituționale pentru buna pregătire a potențialelor implementatori moldoveni va impulsiona procesul absorbției și implementării proiectelor cu bune rezultate, cu speranța că vor asigura 100% absorbția fondurilor europene și alinierea promptă a Republicii Moldova la standardele europeneˮ, a comunicat Iurie Calestru.

Directorul de programe la IDEP a afirmat că orice vizită cu scopul identificării bunelor practici contribuie la conturarea unei viziuni clare asupra obiectivelor, consolidează încredere în realizarea acestora și facilitează elaborarea unei foi de parcurs care să arate „ce ar trebui să facem pentru ca într-o anumită perspectivă de timp să putem avea și noi în localitate sau în organizația din care facem parte un proiect similarˮ .

Vorbind de formarea unui grup european de cooperare teritorială între România și Republica Moldova, Iurie Calestru a opiniat că acest grup ar putea ajuta Republica Moldova să atingă standardele europene la nivel de cetățean, localitate, organizație cât mai rapid. „Pentru Republica Moldova ar fi o oportunitate foarte bună, împreună cu România sau datorită României, să putem accesa (fonduri), neașteptând un apel, cum de obicei se practică, să identificăm problema, să stabilim parteneriatul, să pregătim documentele și depunem instant proiecte la fondurile nedisponibile actualmente Republicii Moldova, dar disponibile prin grupul european de cooperare teritorialăˮ, a spus directorul de programe la IDEP.

Dezbaterea publică  este a doua ediție din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare . Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.