Iulian Filip: Continuăm să învățăm lecția eminesciană

Iulian Filip: Continuăm să învățăm lecția eminesciană

„Nu am ajuns încă să intrăm pe toate porțile universului eminescian. Continuăm să învățăm lecția eminesciană”. Declarația aparține scriitorului Iulian Filip, făcută la 169 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, celebrată la 15 ianuarie. Scriitorul mai spune că oamenii trebuie să conștientizeze că suntem printre țările numărate care au personalități emblematice de o asemenea valoare, transmite IPN.

„Aceste două pretexte calendaristice – 15 ianuarie, ziua de naștere a Poietului, și 15 iunie, ziua morții – vin să sensibilizeze suplimentar această bogăție pe care o avem, acest noroc de a-l avea de referință pe Eminescu”, a menționat scriitorul la emisiunea „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei.

Marcela Mardare, directoarea editurii Pontos, consideră că poetul Mihai Eminescu este ca un fel de piramidă a culturii românești la vârful căreia nu se știe dacă se va ajunge vreodată. „Eminescu este profund, este cel care ne-a deschis multe căi și, cum spunea Nicolae Iorga, este expresia sufletului românesc. Un suflet al poporului foarte profund și niciodată nimeni nu-l poate descoperi ca atare.

Pe 15 ianuarie, de ziua marelui poet Mihai Eminescu, scriitori, compozitori, dar și politicieni au depus flori la bustul lui pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. La cei 169 de ani de la nașterea poetului, cei prezenți au ținut discursuri și au recitat poezii de Mihai Eminescu și poezii dedicate marelui poet.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.