Istoricii nu vor ca Marian Lupu şi PCRM să negocieze problema istoriei în şcoli
Asociaţia Istoricilor din R. Moldova (AIRM) nu este de acord că disciplina şcolară „Istoria” a devenit unul din subiectele de negociere între Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) şi Partidul Comuniştilor (PCRM) pentru alegerea şefului statului, transmite Info-Prim Neo cu referire la o declaraţie a AIRM.
Poziţia istoricilor a fost făcută publică după ce problema predării „Istoriei” a fost abordată în cadrul unei emisiuni televizate recente, cu participarea preşdintelui de onoare al Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov şi a Corinei Fusu, preşedinte al comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.
Istoricii menţionează că ambii deputaţi au exprimat anumite puncte de vedere, dar au căzut, în acelaşi timp, de acord cu faptul că problema predării istoriei, elaborării curriculumului şi a manualelor, trebuie să reprezinte o ocupaţie strictă de specialitate, o preocupare a istoricilor profesionişti.
În acest context, AIRM solicită forţelor politice să evite discuţiile, de multe ori incitante, privind predarea istoriei, pentru a lăsa istoricii de specialitate să analizeze fenomenul respectiv în toată amploarea sa, şi, respectiv, să vină cu soluţiile ştiinţifice de rigoare.
Punctul 10 din lista celor 12 principii şi acţiuni propuse PCRM de către Marian Lupu, candidatul AIE la funcţia de şef de stat, stipulează „Deideologizarea sistemului educaţional şi abordarea echilibrată a problemei predării istoriei R. Moldova prin prisma abordării ştiinţifice şi pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversităţii culturale şi integrării sociale şi excluderea ingerinţelor politice, a subiectivismului ştiinţific şi a ideologizării voluntariste”.