Istoria radioului din Moldova în cartea lui Vsevolod Revuţchi
Istoria celor 80 de ani a radioului din Moldova a apărut în cartea unui veteran al instituţiei, Vsevolod Revuţchi, „Pagini ale unei căi parcurse”, transmite Info-Prim Neo.
Cartea este o continuare a lucrării aceluiaşi autor „Cum a fost…”, editată în anul 2008, cu prilejul celor 50 de ani ai Televiziunii Naţionale.
Noua carte propune cititorilor o istorie despre evoluţia radioului până la 1941 în republica creată de URSS în partea stângă a Nistrului şi influenţa acestuia asupra locuitorilor Basarabiei, dar şi despre apariţia, în 1939, a staţiei de radioficare la intersecţia străzilor Puşkin cu Mateevici din Chişinău şi a creării, după intrarea Basarabiei în componenţa URSS, a Comitetului pentru radioficare şi radiodifuziune. Autorul vorbeşte şi despre activitatea radioului din Moldova în timpul celui de al doilea război mondial. Pe lângă radioul unional de la Moscova a fost creată redacţia moldovenească, care difuza emisiuni în limba „moldovenească” şi în alte limbi.
Referindu-se la perioada de după 24 august 1944, Vsevolod Revuţchi susţine că radioul cu fir a fost restabilit iniţial în Soroca, Bălţi, Tiraspol, după care, din luna septembrie, la Chişinău.
În anii „60 ai secolului trecut, radioul a trecut într-un nou edificiu, situat pe şoseaua Hânceşti, 64, împreună cu televiziunea care făcea primii paşi. Personalităţi notorii, prezentatori, jurnalişti, tehnicieni asigurau ascultătorii cu informaţii, emisiuni pe parcursul a 18 ore.
Cartea „Pagini ale unei căi parcurse” este destinată celor care vor să afle mai multe detalii despre cum s-a format, cum a activat şi cum activează Radioul Naţional.