La referendumul național, care ar putea avea loc odată cu alegerile prezidențiale, trebuie să fie inclus subiectul confirmării inviolabilității statutului de neutralitate al Republicii Moldova. Cu o solicitare în acest sens a venit lidera Platformei Moldova, Irina Vlah, către Parlament și către șefa statului. Deși consideră referendumul o acțiune de PR, care nu are nimic în comun cu votul pentru aderarea la Uniunea Europeană, Irina Vlah înțelege că acesta va fi organizat oricum, guvernarea având majoritate parlamentară.
„Cu toate că inițiativa lui Sandu este lipsită de sens în ceea ce privește apropierea reală de UE, noi, ca realiști, înțelegem că referendumul va fi organizat oricum. Având mașina de vot cu 63 de deputați PAS, președintele a modificat deja legislația electorală în acest sens”, a declarat Irina Vlah într-o conferință de presă la IPN.
În aceste condiții, Platforma Moldova propune utilizarea eficientă și utilă a resurselor bugetare pentru stat. Irina Vlah susține că acest referendum ar trebui să ofere răspunsuri la întrebările reale care îi preocupă astăzi pe cetățenii Republicii Moldova. Problemele și îngrijorările reale. Și în opinia sa, prima dintre aceste întrebări se referă la statutul constituțional al neutralității permanente a Republicii Moldova.
„În condițiile confruntării geopolitice și a războiului din statul vecin, dezbaterile asupra acestei teme strategice sunt mai actuale ca niciodată. Cu atât mai mult că Guvernul Sandu-PAS a dat de înțeles, de mai multe ori, că susține revizuirea principiilor articolului 11 al Constituției Republicii Moldova, deoarece acestea, în opinia autorităților, nu mai reflectă realitatea politică. Vreau să pun un accent deosebit aici. Moldova este o țară mică și ne aflăm la intersecția sferelor de influență geopolitică. Prin urmare, neutralitatea a fost întotdeauna și ar trebui să rămână una dintre valorile de bază ale statului nostru. Neutralitatea pentru noi este un factor de stabilitate, pace și independență”, a menționat lidera Platformei Moldova.
Irina Vlah consideră că, din păcate, autoritățile actuale pun sub semnul întrebării valoarea neutralității Republicii Moldova atât la nivelul retoricii, cât și al acțiunilor lor. Cheltuielile pentru apărare în acest an se vor apropia de două miliarde de lei, crescând cu aproape dublu în doi ani. „Actuala guvernare, în repetate rânduri, s-a pronunțat în favoarea aderării Republicii Moldova la NATO. În condițiile în care la hotar au loc acțiuni militare, liderii țării se joacă cu focul. În acest context, exprimarea voinței naționale cu privire la inviolabilitatea statutului de neutralitate va permite să împiedice pașii nechibzuiți ai președintelui și ai PAS-ului și să închidă definitiv problema participării țării noastre în blocuri militare și coaliții”, afirmă Irina Vlah.
„În acest sens, solicităm Parlamentului și Președintelui Republicii Moldova să includă în referendumul național anunțat subiectul confirmării inviolabilității statutului de neutralitate al țării noastre”, a mai spus lidera Platformei Moldova.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.