Irina Vlah, președintele Asociației Obștești „Platforma Moldova” scoate în evidență alte trei probleme majore cu care se confruntă societatea moldovenească și pe care Asociația le-a identificat în cadrul campaniei anunțate anterior „Vocea poporului”. Potrivit ei, îngrijorările oamenilor țin de aprofundarea continuă a sărăciei, amploarea corupției și creșterea galopantă a datoriei de stat, transmite IPN, citând un comunicat de presă al Irinei Vlah.
Potrivit politicienei, practic, toți oamenii cu care a discutat sunt îngrijorați de aprofundarea continuă a sărăciei. „Ei sunt dezamăgiți că Maia Sandu și PAS au promis vremuri bune, dar în realitate au distrus tot ce au putut și astăzi, mai ales în sate, sărăcia a ajuns la cote greu de imaginat. Mulți oameni ne-au spus că azi ei trăiesc mai rău chiar decât în sălbaticii ani 90 ai secolului trecut. În primii doi ani de guvernare deplină a PAS inflația cumulativă a depășit 42%, iar spre finele anului curent va ajunge la aproape 50%. Niciuna din guvernările precedente nu a admis ca inflația să fie atât de mare. Mai mult chiar, în loc să indexeze pensiile la nivelul inflației, așa cum prevedea anterior legea, guvernul de buzunar al Maiei Sandu și-a bătut joc de pensionari, anulând respectiva prevedere legală. Iar ultima indexare de doar 6% este o batjocoră și o lovitură aplicată sutelor de mii de pensionari, care au fost aduși sub limita sărăciei, în timp ce miniștri PAS și-a stabilit salarii nesimțite de zeci de mii de lei”, se spune în comunicat.
O altă preocupare majoră a oamenilor este situația legată de corupție, afirmă Irina Vlah. „Cetățenii ne spun că au avut așteptări mari în acest sens, că sincer au crezut declarațiilor Maiei Sandu că va fi stârpită corupția și în rezultat țara se va dezvolta, va ajunge un stat cu adevărat prosper. Acum oamenii constată cu tristețe că au fost mințiți, iar impresia lor este că astăzi în Moldova este mai multă corupție decât oricând. Deseori, suntem întrebați: pentru ce a fost nevoie să cumpărăm gaz scump nu știu de unde pe motiv că guvernarea a vrut să scape de dependența de Rusia, dacă tot până la urmă revenim la achiziționarea gazului de la „Gazprom”? Oamenii au o mulțime de întrebări despre achizițiile dubioase de păcură, despre schemele netransparente puse în aplicare pe piața energetică de Comisia Situații Excepționale, despre stabilirea tarifelor la energie electrică etc.”
Potrivit „Platformei Moldova”,. încă o mare preocupare a oamenilor ține de creșterea galopantă a datoriei de stat „pe vremea guvernării echipei Maiei Sandu”. „Numai în 2022 (primul an de guvernare deplină a PAS), datoria de stat a crescut cu 16,9 mlrd lei sau cu 21%. Cumulativ, în cei peste doi ani și jumătate de guvernare, omuleții galbeni au „reușit” performanța să crească datoria de stat a Republicii Moldova cu circa o pătrime, aducând-o la 102 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 32% din Produsul Intern Brut. Iar aceasta înseamnă că, în loc să guverneze în interesul oamenilor, așa cum au promis, protejații Maiei Sandu au tot luat împrumuturi, înglodând țara în datorii, iar banii i-au cheltuit în mare parte pe consum curent. Inclusiv pentru plăcerile proprii, gen salarii de zeci de mii de lei, deplasări peste hotare etc. Oamenii sunt îngroziți de faptul că vor trebui mulți ani înainte ei, copiii și poate chiar nepoții lor să întoarcă datoriile făcute de cei din PAS, care au demonstrat că pot trăi doar din împrumuturi”, declară Irina Vlah.
În informările anterioare despre mersul campaniei „Vocea Poporului”, „Platforma Moldova” s-a referit alte trei dintre cele mai frecvent enunțate preocupări ale oamenilor – „depopularea masivă a țării, în special a satelor; frica cetățenilor că autoritățile ar putea implica Moldova în război; îngrijorarea vizavi de dictatura care își face simțită prezența în Moldova tot mai mult”. Autoritățile nu au reacționat deocamdată la criticile formulate.