Președintele Platformei Moldova, Irina Vlah, susține că autoritățile ignoră voința poporului privind subiectul neutralității. Potrivit ei, „guvernanților le este teamă că opinia cetățenilor Republicii Moldova va perturba planurile pe care le-au conturat deja și obligațiile pe care le au față de cineva”. În viziunea sa, reticența celor de la putere de a afla care este opinia poporului cu privire la o problemă atât de importantă precum neutralitatea nu poate fi explicată altfel.
„Această situație anormală, ieșită din comun, m-a și determinat să mă adresez către dumneavoastră. Reieșind din atitudinea guvernării față de acțiunile întreprinse de mine și echipa mea în ultimele săptămâni, deduc că autoritățile au luat deja decizia cum să procedeze cu neutralitatea Republicii Moldova în continuare și nu au nevoie de opinia oamenilor. Probabil ei se tem că opinia cetățenilor Republicii Moldova le va da peste cap planurile pe care deja le-au făcut”, a declarat Irina Vlah într-un briefing de presă la IPN.
Lidera Platformei Moldova a relatat despre încercările sale de a convinge autoritățile să includă la referendumul pe care președinta Maia Sandu dorește să-l organizeze concomitent cu alegerile prezidențiale o întrebare suplimentară – privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Potrivit ei, inițiativa sa a fost determinată de declarațiile șefei statului și ale altor lideri ai Republicii Moldova, care admit posibilitatea renunțării la statutul de neutralitate al țării.
„Dacă cei care sunt în fruntea politicii externe a Republicii Moldova au îndoieli cu privire la neutralitate, am decis că este logic să invit conducerea țării să afle care este părerea poporului în această chestiune. Mai mult, nu vor fi cheltuiți bani suplimentari din bugetul de stat pentru aceasta, întrucât președintele a propus deja organizarea unui referendum concomitent cu alegerile prezidențiale. Tot ceea ce se cere din partea factorilor de decizie este să fie de acord să supună referendumului acest subiect”, a spus Irina Vlah.
Ea a menționat că a făcut o adresare către membrii Parlamentului și apoi către președinta Maia Sandu cu inițiativa de a completa referendumul cu întrebarea de neutralitate, dar nu a avut un răspuns. „Indiferența autorităților față de această problemă duce la concluzia că autoritățile au decis deja cum vor proceda cu neutralitatea Republicii Moldova”, consideră lidera Platformei Moldova.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.