Doar 19% dintre prevederile Acordului de Asociere dintre Republica Moldova au fost îndeplinite, iar până la finele acestui an, din cauza instabilităţii politice, restanţele ar putea fi şi mai accentuate. Datele se conţin în cel de-al II-lea raport de evaluare a implementării Acordului de Asociere RM-UE, elaborat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), transmite IPN.
Evaluarea a fost făcută pentru perioada august-octombrie 2015, iar scopul raportului este de a analiza dinamica realizării prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Victor Lutenco, Director executiv IPRE, a subliniat că, pe parcursul acestui an, din cauza instabilităţii politice, restanţele Guvernului s-au mărit. „La prima impresie, cifrele Guvernului privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE arată bine. Totuşi, este trist că majoritatea acţiunilor planificate pentru 2015 au fost ratate. Este suficient să trecem de 31 decembrie a acestui an şi acest grafic de nerealizări se va înroşi. Unul din minusurile mari este lipsa planului de acţiuni pe diasporă şi migraţie. Acesta este foarte important, mai ales acum, când Europa se confruntă cu un val dur migraţional”, a menţionat Victor Lutenco.
„Din cele 494 de acţiuni planificate să fie realizate până la sfârşitul anului 2015, la data de 31 octombrie au fost realizate 92 de acţiuni, ceea ce reprezentă un total estimativ de realizări pentru anul 2015 de 19%. Restul acţiunilor fie nu au fost realizate, fie au fost realizate parţial şi respectiv sunt în proces de implementare”, a spus expert asociat politici integrare europeană IPRE, Iulian Rusu.
Iulian Groza, moderator de politici de integrarea europeană IPRE, a menţionat că una din cele mai importante evoluţii înregistrate în perioada de referinţă reprezintă finalizarea procedurii de ratificare a Acordului de Asociere de către toate cele 28 de state membre ale UE.