Comportamentul autorităților Republicii Moldova în contextul aplicării sancțiunilor împotriva Federației Ruse nu este unul clar și hotărât. De această părere este jurnalistul Ion Terguță. „Republica Moldova a fost prea fricoasă pentru a lua o decizie tranșantă în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei din cauza acțiunilor militare pe teritoriul Ucrainei și al relațiilor comerciale. Acum nu văd o perspectivă în relațiile comerciale cu Federația Rusia care este un agresor la adresa Republicii Moldova”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei: motive, mecanisme de acțiune, efecte, poziția Republicii Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.
Referindu-se la poziția Moldovei privind sancțiunile, Ion Terguță a subliniat atitudinea favorabilă și înțelegătoare a autorităților din Ucraina față de acțiunile autorităților din Republica Moldova. Expertul explică că motivul principal al acestei atitudini îl reprezintă refugiații. „Este paradoxal că autoritățile din Ucraina nu sunt supărate pe cele de la Chișinău. S-ar putea să fie și din cauza faptului că Republica Moldova a acceptat un număr impunător de refugiați. Dar, oricum, Republica Moldova nu are nimic de câștigat din această notă discordantă cu referință la Federația Rusă”, a spus el. Acesta a adăugat că la nivel individual anumiți fermieri în Republica Moldova suportă consecințe de mulți ani la rând din cauza guvernului Federației Ruse care nu a acceptat produsele pe piața rusă.
De asemenea, Ion Terguță consideră că în cazul izbucnirii unui eventual nou Război Rece, ca rezultat al războiului ruso-ucrainean, Republica Moldova nu va putea să-și păstreze neutralitatea.
„În situația în care noi vom ajunge iar în Războiul Rece, Republica Moldova va trebui cumva să se poziționeze, va trebui să fie din partea cuiva. De aici ar trebui să înceapă opțiunile legate de partea cui să fie Republica Moldova acum. Fie te aliniezi sancțiunilor internaționale împotriva Rusei care este un agresor și la adresa Republicii Moldova, cu trupe străine pe teritoriul său, fie te aliniezi cu Federația Rusă, atunci tu în mod evident faci o alegere și, respectiv, toată lumea are posibilitatea să o cunoască. Acestei guvernări îi este frică să aibă acum o opțiune. Acest lucru îș afectează foarte mult și pe cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Ion Terguță.
În altă ordine de idei, jurnalistul a menționat impactul negativ al sancțiunilor asupra calității vieții cetățenilor Federației Ruse. „Deși sancțiunile nu sunt orientate în mod direct împotriva populației ruse, autorii sancțiunilor încearcă să determine cetățenii ruși să răstoarne regimul Putin, ceea ce va duce în mod evident la sărăcirea populației Federației Ruse”, a spus el.
Dezbaterea publică la tema „Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei: motive, mecanisme de acțiune, efecte, poziția Republicii Moldova”, organizată de IPN, a fost ediția a 231-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.