Ion Tăbârţă: Campania electorală din regiunea transnistreană e caracterizată de o confruntare

Campania pentru locale din regiunea transnistreană este caracterizată de confruntarea dintre conducerea regimului şi mediul de afaceri, susţine vicepreşedintele Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, vrea să aplice modelul lui Putin, înlocuind la conducere mediul de afaceri cu structurile de forţă, transmite IPN.

„Preconizatele alegeri în Sovietul Suprem pot fi considerate un fel de pre-etapă pentru alegerile de anul viitor a liderului regiunii transnistrene. Sovietul Suprem al regiunii transnistrene are anumite împuterniciri totuşi limitate. Acum, probabil, scopul este de a fi reliefat principalul contracandidat al lui Evgheni Şevciuk pentru alegerile aşa-numitului preşedinte al Transnistriei, care vor avea loc anul viitor”, a declarat Ion Tăbârţă.

Potrivit expertului, perioada de conducerea lui Şevciuk este una destul de controversată şi nu se poate spune că a fost ceva spectaculos în cei patru ani câţi au trecut din mandatul lui, acesta mai degrabă devenind un politician mai loial Federaţiei Ruse. „Totuşi, Igor Smirnov în anumite situaţii îşi putea permite să-şi spună propriul punct de vedere în relaţiile cu Moscova. Şi acest lucru se referă în special la acea contrabandă făcută de anumite cercuri de la Moscova prin regiunea transnistreană, în particular contrabanda cu armament. Iar Evgheni Şevciuk s-a remarcat mai degrabă prin anumite certuri cu Republica Moldova”, a notat expertul „Politicon”.

Ion Tăbârţă a menţionat că totodată este clară o divizare în regiunea transnistreană. Pe de o parte, sunt instituţiile aşa-numite de stat, inclusiv cele de forţă, aşa-numitul KGB din regiune care susţine regimul şi, pe de altă parte, cercurile oamenilor de afaceri sau businessul transnistrean concentrat în jurul grupului Sheriff, care are şi o conexiune în politică – grupul „Obnovlenie”. În opinia sa, această dispută dintre cele două poluri se dă şi prin intermediul presei – pe de o parte, presa controlată de către puterea executivă a regiunii, iar, pe de altă parte, o altă parte a presei controlată de aşa-numiţii oligarhi. „De fapt, prin această dispută dintre conducerea regimului şi anumiţi oligarhi din regiunea transnistreană şi poate fi caracterizată actuala campanie pentru Sovietul Suprem din regiunea transnistreană”, a mai spus Tăbârţă.

Întrebat dacă, după aceste alegeri în Sovietul Suprem, vede perspective de reluare a contactelor cu Chişinăul, de restabilire a dialogului Chişinău-Tiraspol, Ion Tăbârţă a declarat că relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol va depinde foarte mult de ce situaţie va fi  la Chişinău sau care va fi dezlegarea crizei politice în care se află Republica Moldova. Potrivit lui, este evident că următoarele câteva luni, poate chiar jumătate de an, nu vom avea schimbări majore şi radicale în procesul transnistrean. În opinia sa, în prezent perspectivele regiunii transnistrene şi perspectivele relaţiei dintre Chişinău şi Tiraspol rămân destul de confuze.

„Alegerile” în aşa-zisul soviet suprem de la Tiraspol şi în sovietele raionale din regiunea transnistreană sunt programate pentru duminica viitoare, 29 noiembrie.  Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a adresat un apel comunităţii internaţionale să nu delege observatori la aceste acţiuni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.