Ion Sturza: La 20 octombrie bătaia se dă pentru referendum

Rezultatul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie este previzibil, iar bătălia cea mare se dă pentru referendum. O spune fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, potrivit căruia toate forțele politice potrivnice integrării europene și-au întețit mesajele contra referendumului de modificare a Constituției. Potrivit fostului premier, un rezultat modest la referendum ar însemna ratarea unei oportunități istorice de aderare a țării la Uniunea Europeană, transmite IPN.

Potrivit ex-premierului Ion Sturza, sunt mari șanse ca Maia Sandu să obțină un nou mandat de președinte din primul tur. Fostul premier spune că, într-un eventual tur doi, bătălia se va da între Maia Sandu și Alexandr Stoianolgo, care se bucură de un transfer de imagine puternic din partea PSRM.

„Candidații au început această campanie cu multe luni înainte. E o campanie foarte scurtă și asta e o problemă pentru cei care nu au notorietate și nu sunt cunoscuți ca măcar să intre în marja de eroare din scorul final. Din punctul meu de vedere, rezultatul este mai mult sau mai puțin clar. Se pare că nici nu va fi turul doi, Maia Sandu are toate șansele să iasă câștigătoare din primul tur. Dar dacă va fi turul doi, e mare probabilitatea să fie Maia Sandu și candidatul PSRM. Chiar dacă el are o notorietate redusă, un grad de credibilitate și de adeziune destul de modest, mașinăria PSRM îl plasează ca al doilea în ierarhia candidaților. Transferul de la Dodon este unul important. Ne place sau nu, dar Dodon rămâne a doua figură publică în Republica Moldova și ar fi avut un scor mult mai mare decât Stoianoglo”, a spus ex-premierul Ion Sturza în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Ion Sturza crede că venirea unui politician pro-rus la șefia țării ar însemna blocarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Un scenariu similar ar avea loc și în cazul unui eventual eșec la referendum. „Eu sunt convins că Maia Sandu va obține al doilea mandat. Problema cea mai importantă este care va fi rezultatul la referendum. Va fi unul de 60%-70%, așa cum a fost la toate țările candidate, sau va fi unul modest, care redistribuit la numărul de alegători va fi unul marginal, de 20%. După cum vedeți, nimeni nu-și pune osul ca Maia Sandu să fie învinsă la alegeri, bătaia se dă pentru referendum”, a mai spus ex-premierul Republicii Moldova.

Astăzi, 20 septembrie, începe campania electorală pentru participanții la referendumul republican constituțional și candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie. Legislația electorală interzice candidaților să utilizeze resurse administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.