Ion Perju: Considerăm nejustificate scumpirile la pâine operate de unii producători

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului consideră nejustificate scumpirile la produse de panificație operate de către unii agenți economici și rețele comerciale. Ministrul Ion Perju a spus, vineri, la o conferință de presă că raționamentele acestor scumpiri sunt altele decât cele economico-financiare, transmite IPN.

Ion Perju consideră speculative și declarațiile unor politicieni, despre care spune că se află deja în campania electorală și încearcă să devieze atenția publică de la problemele nesoluționate de către Președinția Republicii Moldova, la care a atras atenția în ultimele zile și care duc la pierderea de către țară a unor importante fonduri financiare – milioane de euro, atât împrumuturi, cât și granturi.

Potrivit ministrului, prețul pentru făina de calitate superioară pe piața internă este de 5,80 lei per kilogram, calitatea I – 5,60 lei per kilogram, calitatea II – 5,30 lei per kilogram, comparativ cu 6,00-6,50 lei per kilogram la începutul lunii martie. Și prețul la grâu înregistrează tendință de diminuare, condiționând astfel și o diminuare a prețului la făină.

Ministrul mai spune că, după ce Agenția Rezerve Materiale a dispus reîmprospătarea a peste 20 de mii de tone de grâu din rezerva de stat, au fost depuse 23 de cereri de solicitare a grâului, inclusiv cinci întreprinderi de morărit, cărora li s-au repartizat peste 5,4 mii de tone, iar nouă companii de panificație au primit circa șapte mii de tone. De grâu din rezerva de stat a beneficiat și Combinatul „Franzeluța” care ocupă o cotă considerabilă în producerea de panificație și care nu a mărit prețul la produsele de panificație.

„Grâu și făină în țară avem. Conform datelor statistice, producția globală de grâu pentru anii 2016-2019 a fost de peste 1,1 milioane de tone, cu excepția anului 2020, unde, pe fundalul secetei severe, acesta a constituit doar 569 mii de tone”. Efectuând un calcul estimativ al volumelor disponibile pe piață în ultimii cinci ani, se poate constată că anual se utilizează pe piața internă în jur de 400-450 de mii de tone de grâu alimentar și furajer. Actualmente sunt exportate 125 de mii de tone de grâu din totalul de 569 de mii de tone”, a precizat Ion Perju.

Luând în considerare calculul consumului intern, conform mediei multianuale, și balanța volumului de grâu prezent pe piața internă, securitatea alimentară a țării este asigurată pe deplin, inclusiv cu un stoc de peste 50 de mii de tone de grâu la finalul acestui an agricol, a declarat ministrul. Potrivit lui, anul acesta au fost însămânțate peste 318 mii de hectare cu grâu de toamnă, care se estimează că vor asigura un volum global de peste 1,2 milioane tone de grâu. Suplimentar, la asigurarea securității alimentare a țării sunt atribuite și aproximativ 60 de mii de hectare de orz.

La semnalele din teritoriu că pâinea s-a scumpit, chiar și cu un leu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a comentat că problema este că nu s-a stopat exportul grâului din rezerva de stat în contextul secetei de anul trecut. La un briefing de presă, acesta a cerut ca Guvernul să interzică de urgență exportul, iar grâul din rezerva de stat să fie acordat morilor și brutăriilor. Despre majorarea prețurilor la produsele de panificație a vorbit și vicepreședintele Parlamentului, liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari. Acesta a adus exemplul combinatului de panificație din Taraclia „Milina”, care a mărit prețul la produsele sale fabricate din făină de categoria I și II, de la 2 la 7%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.