Ion Muntean: UE are un rol foarte activ în dezvoltarea Programului dedicat eficientizării consumului de energie

Uniunea Europeană are un rol foarte activ în ceea ce privește dezvoltarea Programului național dedicat eficientizării consumului de energie în sectorul rezidențial și nu doar. Moldova beneficiază de asistență tehnică prin diverse proiecte finanțate de UE, cum ar fi Programul „ Casa Verde”, care a fost pilotat pe casele individuale. O spune Ion Muntean, directorul Centrului Național de Energie Durabilă, la dezbaterea publică „Aplicarea măsurilor de eficiență energetică cu suport european. Beneficii pentru sectorul rezidențial”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui, Uniunea Europeană a finanțat și proiectele de îmbunătățire a distribuției agentului termic în patru blocuri locative. Cu suportul UE sunt atrase mijloace financiare importante – 9,5 milioane de euro prin BERD, care va mobiliza resurse mult mai mari pentru un program care să completeze programul de finanțare al Moldovei.

Potrivit lui Ion Muntean, programul de finanțare al fondului pentru eficiență energetică a fost aprobat de Guvern în aprilie anul curent. S-a avansat cu cadrul normativ intern, ce ține de organizarea apelurilor de identificare a potențialilor beneficiari, inclusiv inițierea finanțărilor. Actualmente, 25 de proprietari în condominiu au beneficiat de un audit energetic, pentru alte 39 de asociații au fost lansate licitațiile de contractare a serviciilor de audit energetic. Acolo unde se implică și APL-urile lucrurile merg mai bine. El a mai spus că are loc procesul de contractare a serviciilor de audit energetic pentru primele 60 de case individuale și urmează și altele să fie supuse auditului pentru a fi implementate măsuri de eficiență energetică.

Până la finele anului 2027 se planifică reabilitarea a 100 de blocuri de locuit multietajate și 2000 de case individuale, iar mijloacele estimare pentru asta sunt de 1,4 miliarde de lei.

Ion Muntean  crede că resursele financiare disponibile sunt suficiente pentru programele mari, iar statul e gata oricând să le majoreze. De asemenea, se lucrează și cu partenerii de dezvoltare și există interes de sprijin din partea acestora. Deja sunt rezultate pozitive în ceea ce privește alocarea de resurse financiari din partea UE, pentru a suplini mijloacele fondului dedicat implementării măsurilor de eficiență energetică în sectorul rezidențial. Din discuțiile cu partenerii ar veni investiții de 12 milioane de euro.

Ion Munteanu a mai remarcat că în perioada 3-4 octombrie, la Chișinău, va fi organizat un Forum internațional dedicat soluțiilor inovative pentru eficientizarea consumului de energie în sectorul de clădiri, fiind invitați reprezentanți din Estonia, Germania, Ucraina, Portugalia, Italia, Franța și alte țări care au experiență bogată în domeniu pentru a transmite bunele practici.

Dezbaterea publică „Aplicarea măsurilor de eficiență energetică cu suport european. Beneficii pentru sectorul rezidențial” este ediția a cincea, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut financiar de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.