Ion Manole: ONG-urile din stânga Nistrului nu doresc să colaboreze pentru apărarea drepturilor omului

Puţinele organizaţii neguvernamentale din stânga Nistrului nu doresc să colaboreze cu ONG-rile din dreapta Nistrului privind respectarea drepturilor omului în regiunea controlată de regimul separatist. Declaraţia aparţine directorului Asociaţiei „Promo-lex”, Ion Manole, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Manole susţine că activiştii organizaţiilor neguvernamentale din regiunea transnistreană îi consideră stranii pe colegii lor de peste Nistru, când aceştia critică autorităţile. „Ei nu înţeleg că le faci mai bine autorităţilor când le critici, pentru ca aceştia să-şi corecteze greşelile. Ei interpretează orice tentativă cât de mică de a critica autorităţile tiraspolene drept tentativă din exterior de a le submina aşa-zisa statalitate”, a spus Manole.

Directorul „Promo-lex”a mai spus că autorităţile de la Tiraspol exercită presiuni enorme asupra organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniul respectării drepturilor omului. „Dacă se găseşte vreun curajos, atunci administraţia tiraspoleană face tot posibilul să-l lichideze ca ONG sau să-l atragă de partea sa. Adesea organizaţiile neguvernamentale din Transnistria sunt folosite de autorităţi pentru atragerea banilor din proiecte”, a mai spus Manole.

Referindu-se la cele 12 mln de Euro oferite de către UE pentru consolidarea încrederii dintre malurile Nistrului, Manole este de părerea că aceştia nu sunt gestionaţi eficient. „De obicei, se recurge la reparaţia unor şcoli sau a unor instituţii culturale. Dar oamenii trebuie să circule, să se întâlnească, să comunice. Aşa că este necesar ca în instituţiile care au fost reparate din banii oficialilor europeni să fie organizate activităţi cu participarea oamenilor de cultură, ştiinţă, a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale. Să fie promovată gândirea liberă. Atunci vom putea spune că banii europenilor sunt utilizaşi eficient pentru  integrarea celor două maluri”, a conchis Manole.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.