Ion Manole: Atât populaţia, cât şi autorităţile aşteaptă suport de la UE, fără a întreprinde eforturi

Ion Manole, facilitator al Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, director executiv al Asociaţiei Promo-LEX, consideră că în Republica Moldova atât populaţia, cât şi autorităţile, aşteaptă suport din partea oricăror parteneri externi fără a întreprinde careva eforturi. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Directorul Promo-LEX a menţionat că autorităţile şi populaţia tot aşteaptă ajutor de 25 de ani fără a întreprinde prea multe şi din această cauză nu putem depăşi perioada de tranziţie. O altă problemă, în opinia sa, este şi faptul că societatea, în loc să spună mulţumesc partenerilor de dezvoltare, subapreciază ajutorul, iar vina pentru acest fapt  aparţine şi poporului, dar şi elitelor politice. Ion Manole a adus exemplul drumurilor reparate din banii partenerilor externi, care ajung într-o stare deplorabilă fiind vandalizate şi distruse chiar de oameni.

Ion Manole a declarat că nu crede că Uniunea Europeană vrea atât de mult ca Republica Moldova să devină parte componentă, cât îşi doreşte să aibă la hotar un stat cu o stabilitate şi fără probleme, pentru că atunci când vecinii sunt problematici, eşti influenţat într-o mare măsură. În opinia sa, UE se străduieşte să ne ajute pentru că vrea un stat vecin civilizat. Republica Moldova nu va izbuti fără a combate corupţia, fără o justiţie corectă şi fără o clasă politică cu adevărat responsabilă.

Dezbaterilor publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova” sunt ediţia a 46-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.

  • ion manole despre societate si clasa politica.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.