Ion Iordachi: România, o punte între agenții economici din Moldova și UE

Piața României este cea mai ușor de penetrat de agenții economici din Republica Moldova, grație lipsei barierelor lingvistice și existenței unei structuri logistice. România este o punte care face legătura între agenții economici din Republica Moldova și cei din alte țări ale Uniunii Europene. Opinia îi aparține lui Ion Iordachi, directorul Agenției de Investiții „Invest Moldova” și a fost făcută în cadrul în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Beneficiem de infrastructura care este acolo. Din România este mai ușor să exporți în alte țări din UE. Noi, văzând aceste chestiuni vom avea un program targhetat pentru exportatori, care va demara în luna septembrie și vom merge pentru a solicita majorarea volumelor de export. Consumatorul din România percepe foarte bine produsele din Republica Moldova, beneficiem de acele lanțuri logistice care sunt peste Prut. Piața României este ce mai accesibilă pentru Republica Moldova”, a declarat Ion Iordachi.

Directorul Agenției de Investiții „Invest Moldova” susține că România investește în toate domeniile cheie ale Republicii Moldova. „Domeniul IT din punctul de vedere al ofertelor investiționale este foarte prielnic. Avem și alte domenii bune pentru investiții, cum ar fi sectorul bancar, textile, hale ș.a. România investește practic în toate domeniile care sunt dezvoltate în Moldova. Investițiile din România, pe lângă infrastructură și dezvoltare regională, cuprind toate domeniile. România ajută Republica Moldova la alinierea țării noastre la standardele UE”, a spus Iordachi.

Colaborările care au loc între România și Republica Moldova sunt esențiale, având o piață de desfacere de 25 de milioane acesta este un mare câștig pentru ambele maluri ale Prutului. „Aceste conexiuni care au loc între agenții economici din România și Republica Moldova este un beneficiu mare, se produce, sunt exporturi, banii sunt puși în circulație. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru toată lumea”, a menționat el.

Ion Iordachi, a declarat că agenții economici din România aleg să investească în Republica Moldova și din motiv că aici pot găsi forța de muncă necesară în termen scurt: „Avem o companie în IT care s-a extins și la Chișinău, iar viteza de identificare a unui specialist în Republica Moldova este de o lună de zile, în Cluj, de exemplu, de la două luni în sus. Respectiv, acest lucru contribuie la antrenarea în câmpul muncii a specialiștilor noștri, aici, acasă. Un potențial investitor când vine în Republica Moldova are făcute foarte multe calcule, noi îi recomandăm să meargă la Asociația de Investitori pentru a demonstra o dată în plus avantajele deciziei de a investi în Republica Moldova. Noi mereu încercăm să fim credibili pentru potențialii investitori, le arătăm istoriile reale, istorii de succes ș.a.”. El mai spune că pentru susținerea dezideratului sunt organizate multe evenimente menite să contribuie la integrarea economică a celor două maluri ale Prutului, dar și la o mai bună colaborare a relațiilor bilaterale la nivel economic.

Dezbaterea se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.