Ion Duminica: Conflictul dintre Președinție și Parlament este de sorginte politică

Conflictul dintre președinție și parlament este de sorginte politică și are repercusiuni asupra mai multor domenii. În politică nu sunt câștigători permanenți. Președinția a spus clar că majoritatea parlamentară este una toxică și care acoperă corupția din țară. Majoritatea parlamentară pune accent pe lupta cu pandemia, iar Președinția pune accent pe lupta cu corupția. Acest conflict dintre Președinție și Parlament ar putea fi soluționat, în cazul în care legislația ar stabili clar care sunt atribuțiile Președinției, ale Parlamentului, care sunt atribuțiile unei majorități parlamentare, a opinat Ion Duminică, doctor în științe politice de la Institutul Patrimoniului Cultural, la dezbaterea publică „Decizia Curții Constituționale: ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla în Moldova?”, desfășurată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Ion Duminica, CC a analizat partea formală și a luat ieri o decizie conducându-se de prevederile articolului 85 al Constituției, dar Înalta Curte nu a intrat în detalii și anume că în Parlament există o majoritate. „Pe de o parte, s-a mimat învestirea unui guvern, iar, pe de altă parte, s-au mimat și negocierile dintre Președinție și grupurile parlamentare. Această mimare de acțiuni politice duce la criză politică. Pentru Republica Moldova nu sunt de ajuns de aplicat doar prevederile constituționale. Dacă Președinția și Parlamentul ar înțelege care sunt repercusiunile, inclusiv sociale, ale acestei dispute, conflictul dintre cele două instituții ar putea fi aplanat. Este nevoie ca să definitivăm sistemul constituțional, sistemul politic, iar în caz contrar vom avea aceeași situație și în următoarea legislatură a Parlamentului”, a subliniat doctorul în științe politice.

În altă ordine de idei, Ion Duminica a menționat că încrederea în instituțiile statului este la limită, iar aceasta au dovedit-o și rezultatele sondajelor de opinie, potrivit cărora oamenii au cea mai mare încredere în biserică. „Toate instituțiile de stat au pierdut din credibilitate, pe parcursul a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova. Se așteaptă o resetare a acestor instituții, iar Președinția și Parlamentul trebuie să se înțeleagă între ei. Actualul conflict dintre Președinție și Parlament este o luptă pentru putere, luptă care a existat tot timpul”, a spus el.

„Activitatea politică nu trebuie să se bazeze doar pe deciziile Curții Constituționale, ci e nevoie de inițierea unei platforme de dialog pentru viitoarea clasă politică, iar în acest dialog trebuie să participe nu doar partidele parlamentare, dar și cele extraparlamentare, experți naționali și internaționali, responsabili de la Curtea Constituțională, reprezentanți ai societății civile. În urma acestui dialog politicienii trebuie să vină cu soluții, astfel ca să există o stabilitate politică între Președinție și Parlament. Oamenii cer sporirea nivelului de trai și a calității vieții”, a relevat Ion Duminică.

Dezbaterea publică „Decizia Curții Constituționale: ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla în Moldova?” este ediția a 183-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de către Agenția de presă IPN. Proiectul este susținut de Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.