Scriitorul moldovean, aflat la Moscova, Ion Druţă, împlineşte astăzi, 3 septembrie, 88 de ani. Într-o intervenţie în direct la Radio Moldova, scriitorul a spus că se bucură că a mai venit o toamnă, iar toamnele în Moldova sunt extraordinar de frumoase, transmite IPN.
„Sigur că suntem într-o situaţie destul de dramatică, destul de grea. Dintr-o parte, multe sate au rămas pe jumătate pustiite. Apare, din păcate, şi o listă a satelor care urmează a fi lcihidate, pentru că aproape nimeni nu mai trăieşte în ele. Este sigur o tristeţe. Și acum au mai venit peste capul nostru şi alegerile astea, care pur şi simplu consumă energia şi trebuie să alegei de acolo de unde practic nici nu ai ce alege”, a spus scriitorul.
Ion Druţă s-a adresat cititorilor îndemnându-i, în condiţiile în care suntem, să găsim doar frumosul. „Ai o bucată de pâine, ai un acoperiş. Nu strica frumuseţea acestei zile cu prea mult vin, cu răutate, cu invidie, cu fel de fel de socoteli, dar bucură-te”, a menţionat Ion Druţă.
Scriitorul a mai spus că de mai mulţi ani lucrează la opera „Tăcerea Pământului”, pe care o crede cea mai grea, cea mai dureroasă. Spune că e un fel de sinteză, o cupolă. Maestrul speră să o finalizeze la sfârşitul anului, iar anul viitor să se întâlnească cu cititorii.
Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodişte, raionul Donduşeni. Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor '50. Operele sale, adunate în patru volume, „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătăţii noastre”, „Clopotniţa”, „Horodişte”, „Întoarcerea ţărânii în pământ”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei” etc., fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale contemporane.
Din 1987 Ion Druţă este preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. E decorat cu mai multe ordine şi medalii, deţine titlul de Scriitor al Poporului. Este membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La 26 august 2008, a obţinut Premiul de Stat „pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale”.