Ion Chicu: Nu poate fi implementată o lege care transformă SIS în NKVD și Gestapo

Proiectul de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, votat în primă lectură, este o ofensă la adresa Comisiei de la Veneția. O spune liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fostul premier Ion Chicu. Potrivit politicianului, guvernarea PAS a aprobat acest proiect contrar tuturor recomandărilor experților europeni. Fostul prim-ministru spune că, în lipsa unui control riguros asupra activității Serviciului de Informații și Securitate, o astfel de inițiativă transformă SIS într-o bâtă politică împotriva celor care nu împărtășesc viziunile guvernării, transmite IPN.

Potrivit proiectului aprobat în prima lectură de către guvernarea PAS, Serviciul de Informații și Securitate obține prerogative extinse, ofițerii SIS având dreptul de a intercepta oamenii, de a-i urmări, de a instala tehnică de supraveghere în lipsa unui mandat din partea judecătorului. Liderul PDCM, Ion Chicu, spune că proiectul contravine tuturor normelor democratice, fiind dur criticat atât de experții Comisiei de la Veneția, cât și de reprezentanții CNA.

„SIS primește împuterniciri excesive și lipsește controlul asupra activității acestei structuri. Eu am tratat votarea proiectului în prima lectură ca o ofensă adusă Comisiei de la Veneția. Este și avizul CNA la acest proiect, o recomandare clară de la o structură a statului, condusă de reprezentantul guvernării. Și CNA a venit cu un aviz negativ. Nu poate fi implementată o lege care transformă acest serviciu în NKVD și Gestapo. Nu suntem în anii 30 cu Stalin și Hitler. Nu cred că va fi votat proiectul în asemenea formă”, a spus ex-premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Guvernarea argumentează necesitatea aprobării proiectului prin faptul că în Republica Moldova ar exista mai mulți agenți străini care complotează împotriva țării și pun în pericol securitatea națională. „Președintele Parlamentului m-a numit agent străin când i-am trimis cerere prealabilă, mi-a trimis cinci foi prin care argumentează că are dreptul la critică și spune că atentez la libertatea sa de exprimare. L-am acționat în instanță. Persoanele respective sunt întâmplătoare în funcții și în curând vor înțelege ce înseamnă să spui ceva fără care să-ți dai seama”, a mai spus liderul PDCM.

Fostul prim-ministru Ion Chicu l-a acționat în judecată pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce acesta l-a numit într-o emisiune TV „reprezentant al coloanei a 5-a a Federației Ruse”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.