Ion Chicu: La originea problemelor țării a fost și este corupția tolerată de politicieni

La originea tuturor problemelor cu care s-a confruntat și continuă să se confrunte Republica Moldova a fost corupția tolerată și de multe ori încurajată de politicieni, organele care trebuie să o combată, dar și de cetățeni. În pofida suportului enorm de care a beneficiat țara din partea partenerilor de dezvoltare în combaterea corupției, Moldova nu a avansat prea mult în această direcție. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu, în cadrul Conferinței Naționale Anticorupție, transmite IPN.

Potrivit premierului, cel mai grav este că din cauza sărăciei, care este și ea o consecință a corupției, cetățenii pleacă din țară. „Cred că trebuie să ne ocupăm serios de readucerea încrederii oamenilor în ziua de mâine, să industrializăm țara, să creăm locuri de muncă și să creștem bunăstarea oamenilor. La toate aceste intenții impedimentul poate fi corupția. Noi ne propunem să lucrăm pentru a ridica această barieră din cale dezvoltării țării”, a declarat Ion Chicu.

Potrivit președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, autoritățile sunt conștiente că corupția generează sărăcie, instabilitate și eșecuri. Au fost adoptate legi care prevăd sancțiuni pentru cei care dau și iau mită. Chiar și așa, lucrurile nu merg foarte bine pe acest segment. „Nu vom permite perpetuarea culturii impunității în Moldova. Suntem un stat de drept, unde legile trebuie să lucreze pentru toți locuitorii țării”, a declarat Zinaida Greceanîi. Prioritatea Parlamentului este lupta cu corupția în toate formele ei, indiferent dacă e vorba de corupția mică sau mare.

Ruslan Flocea, directorul Centrului Național Anticorupție, menționează că, deși statul s-a aliniat „înaltelor standarde de luptă cu corupția și a ales calea ireversibilă de eliminare a practicilor vicioase de corupție și s-au depus eforturi colosale la acest capitol pentru a contracara corupția, societatea noastră nu simte pe deplin că instituțiile statului depun suficiente eforturi ca să schimbe lucrurile”. De aceea, spune Ruslan Flocea, Centrului Național Anticorupție și sistemului public le revine responsabilitatea enormă de schimbare a acestei percepții.

Prezentă la eveniment, Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a declarat că Strategia Națională de Integritate și Anticorupție a Republicii Moldova pentru 2017-2020, elaborată cu sprijinul PNUD, este raliată la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, unul dintre acestea vizând în mod direct reducerea până în anul 2030 a corupției și luării de mită în toate formele lor. Se estimează că, la nivel mondial, în fiecare an 1 miliard de dolari se plătesc sub formă de mită, în timp ce 2,6 trilioane de dolari sunt furate anual prin corupție, o sumă echivalentă cu peste 5% din PIB-ul global. „Aceste date confirmă clar că corupția încetinește dezvoltarea și tentativele de a construi o lume mai bună, afectând în mod direct grupurile vulnerabile şi contribuind la instabilitate și sărăcie”, a declarat Dima Al-Khatib.

Ediția din anul curent a Conferinței se desfășoară sub genericul „Abordarea sectorială a corupției: progrese și deficiențe” și este la cea de-a XIV-a ediție.

  • Ion Chicu despre coruptia tolerata de politicieni
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.