Un management defectuos al gestionării finanțelor publice. Astfel califică fostul premier Ion Chicu intenția Guvernului Gavrilița de a majora pensia minimă până la 2000 de lei. Ex-premierul spune că prin insistența cu care este promovat acest proiect, actualul Executiv demonstrează că a rămas ostatic promisiunilor electorale, notează IPN.
Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, supus deja dezbaterilor publice, de la 1 octombrie cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va constitui 2000 de lei. De asemenea, de la 1 octombrie pensiile urmează a fi indexate cu 3,86%. Potrivit fostului premier Chicu, actualul Executiv riscă să rămână blocat în capcana datoriilor, în eventualitatea în care aceste majorări vor fi acoperite din împrumuturi externe.
„Guvernul este ostaticul promisiunii electorale privind majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, de aceea și vin cu schimbări de retorică, menționând deja că majorarea se va face doar pentru unii. Costul majorării pensiei minime este de 2,8 - 3 miliarde de lei pe an, la această etapă nu vor putea identifica acești bani pe interior și vor fi nevoiți să recurgă la împrumuturi, ceea ce nu reprezintă o decizie rațională din punctul de vedere al gestionării finanțelor publice, riscăm să acumulăm cu fiecare an datorii tot mai mari”, a spus Ion Chicu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.
Mai mult, fostul premier spune că ar fi fost mult mai judicioasă decizia acordării unui sprijin financiar doar pentru vârstnicii cu venituri modeste. Anterior, premierul Natalia Gavrilița a menționat că banii necesari majorării pensiei minime vor fi redirecționați din surse externe. Prim-ministrul menționa atunci cele 236 milioane de dolari oferite de FMI și cele 50 de milioane de euro, suport financiar oferit de Uniunea Europeană.
„Dacă Guvernul actual consideră că este bine să împrumuți bani pentru consum, rămâne pe conștiința lor. Ar putea fi identificate 700 milioane de lei și să ofere câte 1000 de lei pentru cei aproape 700 de mii de pensionari, care primesc mai puțin de 4 mii de lei. Este mai rațional să oferi suport persoanelor care au stringentă nevoie. În urma majorării pensiei minime, ierarhic cresc toate pensiile, riști să nu ai posibilitatea să-ți onorezi aceste angajamente. Există riscul ca, în scurt timp, să ajungi la un nivel de îndatorare extrem de ridicat”, a mai spus Chicu.
Potrivit Guvernului, suma necesară majorării pensiei minime pentru limită de vârstă este puțin peste 500 de milioane de lei doar pentru anul 2021. De această majorare ar urma să beneficieze peste 475 de mii de pensionari.