Republica Moldova a devenit renumită în lume ca urmare a fraudei bancare, numărului mare de oameni plecați peste hotare, anulării alegerilor în Chișinău sau nivelului înalt al corupției – rezultate ale guvernării care țin și de domeniul justiției. Opinia a fost exprimată de Ion Ceban, secretar pentru ideologie al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Suspendarea președintelui: legalitate, blocaj instituțional, confruntare politică”, ediția a 94-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, drept replică la declarația deputatul Sergiu Sîrbu potrivit căruia subiectul suspendării temporare a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a făcut imagine negativă Republicii Moldova în lume.
„Ceea ce mă face să regret foarte multe este că Curtea Constituțională, spre mare regret, devine o filială de partid, ca și alte instituții în Republica Moldova. Și aceasta este cu adevărat grav, pentru că atunci când aveți dumneavoastră nevoie, faceți apel și nu știu cum Curtea servil execută ceea ce i se cere. Și aceasta am observat-o în repetate rânduri. Or, așa nu ar trebui să fie”, afirmă Ion Ceban.
Liderul socialist a declarat că referințele la practica internațională i se par a fi grave, pentru că se creează precedente, iar acestea sunt foarte nocive pentru instituții, pentru stat în general și ele trebuie evitate. Referindu-se la numirea celor doi miniștri, Ion Ceban a spus, că din ceea ce se vehiculează, inclusiv în presă, asupra acestora ar exista suspiciuni de corupție. Acesta a amintit despre cazul fostului premier Vlad Filat, care pentru că ar fi existat suspiciuni de corupție, nu a fost lăsat să ocupe acea funcție. Or, în opinia sa, prin analogie, președintele are în acest sens absolut toate prerogativele pentru a pune la îndoială integritatea unor sau a altor persoane propuse pentru anumite funcții. Ion Ceban a mai spus că în prezent, chiar dacă place acest lucru sau nu, președintele este singura persoană, instituție, autoritate, care beneficiază de legitimitate deplină, fiind singura persoană pentru care au votat peste 50% din votanți și reprezintă nu doar votanții săi, ci întreaga populație.
Referindu-se la aspectele politice ale contextului suspendării președintelui Republicii Moldova, Ion Ceban consideră că situația este delicată și gravă în același timp, iar ceea ce se întâmplă nu este doar un tertip cu caracter juridic anticonstituțional, ci unul care are menirea să demonstreze că atitudinea PDM, conform căreia „noi oricum decidem tot și că vom găsi o ieșire, fie și neconstituțională”. „Cel mai plăcut lucru este că asta nu va dura mai mult de cinci luni de acum încolo pentru că sunt sigur că oamenii vor da toate aprecierile de rigoare actului de guvernare din ultimii ani de zile, ceea ce, după părerea mea, este un dezastru pentru Republica Moldova. Cei care au sperat că așa numitele alianțe pro-europene vor veni și vor face aici reforme și vor contribui la bunăstarea oamenilor, s-au convins în contrariul pentru că, spre regret, Moldova este mai depopulată, mai săracă, și se află cu instituțiile de drept la pământ în ultimii nouă ani de zile”, a conchis secretarul pentru ideologie al PSRM.
Întrebat fiind, de ce consideră că democrații nu au inițiat un referendum pentru demiterea președintelui, Ion Ceban a remarcat că șeful statului are popularitate mare, „de 25 de ori mai mare decât democrații” și că lor nu le este favorabil de a începe o astfel de procedură înainte de campanie electorală.
Dezbaterea „Suspendarea președintelui: legalitate, blocaj instituțional, confruntare politică”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.