Ion Ceban: PSRM va veni cu multe proiecte prezidenţiale

Partidul Socialiştilor şi în special preşedintele ales, Igor Dodon, va propune în anul viitor mai multe proiecte prezidenţiale de susţinere a populaţiei, de utilizare a resurselor alternative pentru majorarea pensiilor şi salariilor etc. Însă preşedintele va avea nevoie de susţinerea Parlamentului pentru a implementa aceste proiecte, chiar dacă va face tot posibilul ca în 2017 să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Despre aceasta a vorbit Ion Ceban, preşedinte al Fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău, la dezbaterile publice cu tema: „Republica Moldova la răscruce de ani politici”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Ion Ceban a subliniat că PSRM nu a făcut, nu face şi nu va face coaliţie cu Partidul Democrat şi cu guvernarea în ansamblu. „Vedem că lupta abia începe, guvernarea încearcă să limiteze drepturile preşedintelui, vedem în ce grabă e numit procurorul general, în ce grabă se încearcă aprobarea legilor antipopulare, antisociale – sistemul de pensii, tarife, salarii, dacă toate aceste lucruri le reuşesc, este grav. Aici şi PPDA şi PAS, dar şi PLDM se fac vinovaţi”, a spus politicianul.

Referindu-se la decizia Parlamentului de a reforma sistemul de pensii şi de a majora vârsta de pensionare, Ion Ceban a spus că lucrurile sunt grave, mulţi oameni nu ajung la vârsta de pensionare de 62 sau 65 de ani. „Cred că e cinic şi ipocrit ca în momentul în care s-a furat peste un miliard de dolari sau euro, plus 60% din asistenţa externă, să iei un împrumut de 180 de milioane de dolari, să majorezi vârsta, să majorezi tarifele”, a criticat Ion Ceban deciziile guvernării.

Ion Ceban e de părere că prin participarea la alegerile prezidenţiale, unde Igor Dodon a obţinut majoritatea, cetăţenii au obţinut o legitimitate a votului său, astfel şi-au manifestat dorinţa de schimbare, pentru că au votat pentru lucruri care consideră că trebuie făcute. „Agenda noastră rămâne cea propusă şi preşedintele va încerca să fie un preşedinte pentru toată lumea, va ieşi chiar anul viitor cu nişte programe prezidenţiale, căci noi am arătat unde sunt alternativele financiare ca să nu fie atât de multe împrumuturi”, a specificat politicianul.

Ceban a adăugat că socialiştii au multe proiecte, dar consideră că va fi practic imposibil de aplicat atât timp cât actuala guvernare va limita atribuţiile şefului statului. Politicianul a propus semnarea unui angajament public de către deputaţi prin care vor accepta propunerile socialiştilor privind identificarea unor surse alternative de finanţare a proiectelor sociale.

Pentru anul viitor, priorităţi ale socialiştilor vor fi lansarea procesului de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate şi a unui referendum privind demiterea primarului de Chişinău.

Dezbaterile publice cu tema: „Republica Moldova la răscruce de ani politici” sunt ediţia a 67-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

  • ion ceban despre votul la prezidentiale.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE