Ion Ceban: Mă interesează prezentul și viitorul Chișinăului, iar politică să facă cine vrea. INTERVIU

Din seria de interviuri IPN cu toți candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău: Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor.
RELUARE



Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău?

– Sunt născut în Chișinău. Aici am crescut, am învățat, m-am afirmat ca personalitate. Aici locuiesc o mulțime de oameni la care țin. Îmi iubesc orașul și acestea nu sunt doar niște cuvinte frumoase. Pentru a mă putea dedica pe deplin Chișinăului, am renunțat la mandatul de deputat în 2015, preferându-l pe cel de consilier municipal. În toți acești ani am venit permanent cu propuneri și soluții pentru problemele capitalei, iar toate lucrurile bune pe care am reușit să le facem pentru Chișinău le-am prezentat în cadrul unui ciclu de conferințe tematice. Cunosc nu din auzite situația din Chișinău și știu ce și cum trebuie să facem pentru a avea un oraș modern, dezvoltat, iar platforma electorală cu care vin în aceste alegeri cred că este cea mai bună dovadă în acest sens.

– De ce credeți că alegătorii trebuie să-și dea votul pentru dumneavoastră la alegerile din 20 mai?

– I-aș îndemna pe alegători să analizeze atât prestația fiecărui candidat la Primăria capitalei (și nu doar în această campanie electorală), cât și platformele electorale cu care vin aceștia. Din păcate, unii candidați au demonstrat că nu au nici cea mai vagă închipuire despre ce înseamnă o administrare eficientă a unui municipiu atât de mare și de important ca Chișinăul, nu cunosc nici cele mai elementare probleme, iar tot ce pot ei produce este multă zarvă. Nu vreau să critic pe nimeni – până la urmă e treaba lor cum se prezintă în fața alegătorilor, dar, totuși, consider că modul în care s-au prezentat unii candidați e o sfidare, o bătaie de joc față de alegători. Or, nu poți apărea în fața oamenilor fără a propune soluții concrete pentru problemele cu care se confruntă ei, fără a demonstra măcar un minim de cunoștințe despre situația din Chișinău și modul în care trebuie administrată o capitală. Eu am fost corect în raport cu toți în aceste alegeri, în primul rând, cu locuitorii municipiului Chișinău. Nu am atacat pe nimeni, nu am răspuns la atacurile murdare ce au fost în adresa mea, uneori depășindu-se orice limită – am preferat ca tot timpul pe care l-am avut la dispoziție să-l folosesc pentru a-mi prezenta platforma electorală, soluțiile pentru Chișinău. Mă bucură mult faptul că tot mai multă lume constată că am cea mai complexă și cea mai profesionistă platformă electorală. Sunt sigur că de acest lucru s-au convins și chișinăuienii, iar aceasta se va reflecta în rezultatul final al alegerilor.

– Care sunt trei cele mai importante probleme din Chișinău și în cât timp pot fi soluționate?

– Pe parcursul acestei campanii electorale, am organizat (până luni, 14 mai) 26 de conferințe de presă. În cadrul fiecărei conferințe am prezentat viziunea pe un domeniu concret, pe o categorie de persoane concretă. Fiecare prezentare de acest gen a scos în evidență în jur de 7-10 probleme din fiecare domeniu, care necesită implicare și soluționare. Adică, în total vorbim de peste 200 de probleme pe care noi le vedem și pentru care avem soluții concrete. Toate sunt importante, pentru că toate au tangență directă cu viața locuitorilor municipiului Chișinău. E foarte greu să le prioretizezi, dar, voi încerca să o fac: 1) proasta administrare a municipiului (lipsa oricărei viziuni și strategii în acest sens); 2) corupția, care, în special în ultimii ani, a căpătat proporții amețitoare; 3) birocrația, efectele negative ale căreia le simte fiecare persoană fizică și juridică ce intră în contact cu municipalitatea. Dar, repet, acesta sunt mai degrabă mega-probleme, fenomene chiar, care ascund în spate zeci și sute de alte probleme.

– Ce soluții propuneți pentru problemele menționate?

– Administrarea eficientă a municipiului Chișinău este unul din cele mai importante aspecte la care locuitorii capitalei trebuie să acorde atenție, pentru că marea majoritate a problemelor cu care ne confruntăm acum se datorează inclusiv incapacității celor ce au condus până acum Primăria de a administra eficient starea de lucruri din municipiu.

Noi venim cu o abordare complexă în acest sens și, până în luna aprilie 2019, vom prezenta un nou Plan general al Chișinăului, în baza căruia capitala se va dezvolta și va ajunge un oraș modern. Fără un astfel de Plan dezvoltarea municipiului este imposibilă, or, lucrurile bune, chiar și dacă se fac, nu pot genera eficiență atâta timp cât sunt ceva fragmentar. În opinia noastră, fiecare efort trebuie să fie o piesă dintr-un puzzle complex, iar odată ce-i este găsit locul potrivit, să contribuie la atingerea unui obiectiv comun, a obiectivului nostru major – oraș modern, dezvoltat.

Un moment important care ține de administrarea eficientă a orașului este buna administrare a proprietății municipale. De aceea, noi ne propunem să facem o revizie totală a proprietății municipale, să clasificăm toate zonele verzi ale orașului, ca atunci când vom vorbi despre fiecare proiect concret care să contribuie la dezvoltarea capitalei să știm concret ce avem la dispoziție și care sunt limitele în care se poate de acționat. Regret că până acum aceste lucruri simple la prima vedere nu au fost făcute și consider că aici e vorba nu doar de incompetență, ci și de rea-voință. Or, atâta timp cât nu e clar ce proprietate municipală avem concret, aceasta poate fi folosită după bunul plac al diferitor factori de conducere din Primărie și nu numai. Atâta timp cât nu sunt clasificate corespunzător zonele verzi, sunt posibile orice abuzuri, care au la bază scheme de corupție dezvoltate de-a lungul anilor. Tot acest haos dirijat pe alocuri și folosit în scopuri infracționale nu mai poate continua și îl voi curma imediat ce voi prelua funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Despre corupție pot spune că și eu, și cei din echipa mea suntem conștienți de rezistența pe care o poate opune sistemul corupt din administrația locală, cimentat de decenii, acei funcționari care s-au hrănit constant și continuă să se hrănească din schemele de corupție ce funcționează la randament maxim pentru ei. De aceea, în decursul a șase luni din momentul preluării funcției de primar general al capitalei, toți funcționarii Primăriei vor fi atestați pentru funcția deținută. Toți funcționarii municipali, suspectați de corupție, vor fi verificați de organele competente, iar pe durata anchetei vor fi suspendați din funcție sau concediați. În același timp vreau să vin cu un mesaj clar pentru acei funcționari care își fac treaba onest: Ei vor continua să lucreze în funcțiile deținute! Ținta noastră sunt funcționarii corupți, nu acei care își exercită atribuțiile conform statului pe care-l au și conform legii!

Una din primele măsuri pe care le voi întreprinde imediat după preluarea mandatului va fi demararea unui audit total al tuturor direcțiilor și întreprinderilor subordonate Primăriei. În baza acestui audit, va fi elaborată o nouă structură a Primăriei. Nu este un secret că actuala structură nu e doar depășită de timp, ci și, în mare parte, ineficientă. Mai mult ca atât, actuala structură e concrescută puternic și încadrată în amplele scheme de corupție, care sufocă capitala, nu-i permit orașului să se dezvolte, după cum ar fi trebuit să fie. Noi nu concepem dezvoltarea capitalei fără o Primărie eficientă, iar pentru ca Primăria să genereze eficiență se impun schimbări radicale și ele vor fi făcute! 

Dumneavoastră și colegii dumneavoastră de breaslă, dar și ONG-urile, cetățenii nu o dată ați reclamat lipsa de transparență în activitatea Primăriei. Este o problemă reală, proporțiile căreia îngrozesc, dacă intri în esența fiecărui proces, fiecărui document ce circulă pe coridoarele Primăriei, iar la un moment dat devine obligatoriu pentru executare. Lipsa de transparență generează corupție, de aceea îmbunătățirea situației din acest domeniu va fi o prioritate pentru noi. Ne propunem ca toate deciziile din Primărie să fie adoptate transparent și deschis. Acestea vor fi publicate pe site-ul Primăriei și pe panourile de informare. Vom continua practica, pe care am insistat în ultimii trei ani: transmiterea în regim real online a ședințelor comisiilor din cadrul Consiliului municipal. Fiecare direcție a Primăriei va fi obligată să publice planurile de lucru, datele concrete și să raporteze public implementarea punctuală a fiecărui document, cel puțin o dată pe lună, sau la sfârșitul fiecărei etape din cadrul proiectelor și programelor municipale.

Tot în sensul asigurării transparenței, voi face tot posibilul pentru ca orașul să treacă pe deplin la managementul modern al proiectelor și programelor. Acest proces trebuie să poată fi urmărit pas cu pas, etapă cu etapă, ca să nu mai apară nici suspiciuni, dar nici premise pentru noi acte de corupție.

O atenție deosebită în acest context vom acorda domeniului vânzării și oferirii în arendă a proprietății municipale. Anume în acest domeniu au loc cele mai mari acte de corupție și noi, socialiștii, nu o dată am atras atenția asupra acestui fapt, opunând o rezistență dură tuturor tentativelor ilegale ce se întreprindeau de către conducerea coruptă a Primăriei. Obiectivul nostru este ca vânzarea și arendarea proprietății municipale să fie posibilă doar prin licitație, așa cum e normal să fie și așa cum se face în toate țările dezvoltate, care luptă realmente cu corupția.

Problema este cu atât mai acută cu cât, se știe, că în ultimii 10 ani, în rezultatul fraudelor și furturilor totale, bugetul municipal a fost furat cu peste șase miliarde de lei. Acești bani ar fi putut fi folosiți pentru dezvoltarea orașului și, credeți-mă, dacă acest lucru se făcea, astăzi Chișinăul ar fi arătat cu totul altfel.

Un alt domeniu în care se înregistrează grave abuzuri și derapaje este cel ce ține de bugetul municipal, mai bine zis de adoptarea și executarea acestuia. De aceea, noi vom insista ca să nu se mai repete practica anilor precedenți, iar bugetul municipal să fie adoptat exclusiv în termenul prevăzut de legislație și în condiții de maximă transparență. Mai mult ca atât, vom asigura raportarea publică a fiecărui leu cheltuit din bugetul municipal.

Vor fi numiți administratori competenți, care vor avea drept sarcină controlul asupra executării bugetului în timp util și calitativ. De asemenea, vor fi furnizate cu regularitate rapoartele privind execuția bugetelor de către fiecare direcție a Primăriei. Iar funcționarii vinovați de neexecutarea sau întârzierea executării bugetului vor fi concediați.

Un moment cheie asupra căruia vom insista va fi introducerea responsabilității personale a funcționarilor. Astfel, fiecare funcționar al Primăriei va fi responsabil personal de un anumit domeniu și va raporta public despre starea de lucruri din domeniul ce i-a fost încredințat. Fiecare derapaj, fiecare pas ce va fi calificat drept incompetență va fi sancționat dur, pentru că numai astfel vom putea asigura condiții optime pentru dezvoltarea municipiului Chișinău.

De asemenea, în spiritul deschiderii și transparenței, în fiecare lună se vor desfășura ședințe în teritoriu, cu participarea primarului de Chișinău, a pretorilor de sector și primarilor din suburbii. De fiecare problemă ce va fi pusă în discuție va fi responsabil un anumit funcționar. Acesta va supraveghea și modul de implementare a deciziilor ce vor fi luate. Astfel, ne vom asigura că acțiunile de acest gen vor genera eficiență maximă.

La Primăria capitalei, vom continua eforturile depuse și până acum de noi în domeniul implementării sistemului de achiziții publice electronice. Vă amintesc și cu această ocazie că, la propunerea Partidului Socialiștilor, din luna februarie 2018, Primăria a trecut la achizițiile publice electronice în anumite domenii. Drept urmare, aproximativ 25% din fonduri au fost economisite. Sarcina mea și a echipei noastre este să facem tot posibilul ca un număr cât mai mare de instituții ale primăriei și întreprinderilor municipale să treacă într-un an la achiziții publice electronice. De asemenea, împreună cu echipa, vom implementa la Primărie platforma de comerț electronic. Astfel, dreptul de comerț stradal va fi obținut prin licitații municipale prin intermediul unei singure platforme electronice de tranzacționare.

– Ce finalitate vedeți pentru proiectul parcărilor cu plată?

– Cu siguranță nu va fi acel pe care mizau Dorin Chirtoacă și cei din anturajul său.

– Ce soluție propuneți pentru evacuarea deșeurilor din oraș?

– Nu este un secret că în ultimii ani Chișinăul s-a transformat în una din cele mai murdare capitale din Europa. De aceea, eu și echipa mea, avem în vedere un control ecologic dur pe care intenționăm să-l instituim în municipiu. Intenționăm să introducem institutul de controlori municipali, care vor avea grijă de curățenie în oraș și vor aplica amenzi entităților ce vor încălca cerințele în domeniu.

În cadrul acestei campanii electorale, am prezentat și conceptul unui oraș sigur, care presupune și un mediu ambiant corespunzător. Și aici mă refer în special la calitatea aerului pe care îl respirăm. În acest sens, intenționăm să lansăm un proiect municipal privind măsurarea nivelului de radiație și poluare a aerului. Vom avertiza de fiecare dată cetățenii despre calitatea aerului și vom veni cu măsuri concrete în vederea reducerii gradului de poluare a acestuia. Trebuie să înțelegem că nu există nicio scuză de ordin comercial, economic sau de oricare alt ordin atunci când e vorba de sănătatea publică, de sănătatea oamenilor.

Dacă e să răspund direct la întrebarea dumneavoastră, aici vom acționa în două direcții: 1) modernizarea actualului poligon de depozitare a deșeurilor, în paralel cu identificarea noilor oportunități; 2) construcția unei fabrici de reciclare a deșeurilor.

– Care este miza acestui scrutin?

– Enormă! De acest scrutin depinde dacă haosul și distrugerea în capitală vor continua sau vom da o nouă șansă Chișinăului de a deveni un oraș prosper și modern. Cum e posibil acest lucru, am explicat mai sus.

– Este Primăria o trambulină pentru a avansa în alte funcții? Vă vedeți în politica mare?

– Dacă vroiam în politica mare, după cum v-ați exprimat dumneavoastră, nu renunțam în 2015 la mandatul de deputat în favoarea celui de consilier municipal. Eu mi-am stabilit deja prioritatea și aceasta ține de buna administrare a orașului Chișinău în beneficiul cetățenilor. Toate eforturile mele din ultimii ani au fost îndreptate în această direcție, dar, din păcate, de cele mai dese ori și eu, și colegii, am fost obstrucționați, inclusiv de factori decizionali din Primărie. Pe mine mă interesează prezentul și viitorul Chișinăului, iar politică să facă cine vrea.

– Veți candida și la alegerile locale din 2019?

– Eu am prezentat Planul strategic de dezvoltare a municipiului Chișinău pentru perioada 2018-2040. E evident că planurile mele legate de Chișinău sunt de lungă durată și sper să am susținerea locuitorilor capitalei pentru a le realiza în beneficiul comun al cetățenilor, a municipiului nostru.


Ion Ceban va figura cu numărul 5 în buletinul de vot.


Agenția de Presă IPN le-a oferit platformă să se expună tuturor celor 11 candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău. Nu au dat curs invitației: Victor Strătilă, candidatul Partidului Verde Ecologist, Vasile Costiuc, candidatul Partidului Politic Democrația Acasă și Alexandru Mâțu, candidatul Partidului Ruso-Slavean din Moldova.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.