Ion Ceban își dorește o Primărie deschisă şi transparentă

Locuitorii municipiului Chișinău nu vor mai aștepta luni întregi răspuns la petiții sau eliberarea documentelor pe care le solicită subdiviziunilor Primăriei. Iar toate deciziile pe care le ia autoritatea publică locală vor fi publicate pe pagina electronică a Primăriei. Sunt promisiuni ale candidatului Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Ion Ceban a spus că lipsa de transparență generează corupție. Asigurarea transparenței la nivel local este unul dintre obiectivele incluse în platforma sa electorală şi urmează să fie aplicată chiar din primele zile de mandat. Pentru a asigura accesul cetățenilor la informație, toate transcrierile ședințelor Consiliului municipal Chișinău, ale executivului şi comisiilor vor putea fi accesate online, la fel ca și arhivele video. Ion Ceban își propune să digitalizeze documentele administrației publice locale și să le păstreze într-o arhivă unică, la care oamenii să aibă acces.

Potrivit candidatului PSRM, astăzi cetățenii sunt nevoiți să umble luni bune pe drumuri pentru a obține un act, iar uneori chiar să plătească bani. Ion Ceban vrea să rezolve această problemă prin crearea unui centru de furnizare a serviciilor, conform principiului de „ghișeu unic”. Termenele de eliberare a documentelor vor fi strict reglementate. Un alt obiectiv este crearea centrului electronic de adresări şi lansarea sistemului „casa electronică”, care va permite solicitantului să acceseze informații despre blocul în care locuiește, cum ar fi programul reparațiilor sau informații despre întreruperile anunțate de furnizori.

Ion Ceban spune că imediat cum va ajunge primar va dispune reactualizarea paginii web a Primăriei, astfel ca informațiile să fie disponibile în trei limbi: de stat, rusă şi engleză. Actele din Primărie și preturi vor fi traduse şi în limba rusă pentru a asigura accesul vorbitorilor de rusă la acestea. Iar structurile din administrația locală vor fi obligate să emită răspuns în limba rusă, în cazul în care și demersul este formulat în rusă. Pentru a asigura traducerile vor fi folosiți bani din buget, dar și implicată muncă de voluntariat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.