Ion Ceban, despre închiderea Centrului COVID de la Moldexpo: O acțiune de atac raider

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, califică decizia de a închide Centrul COVID de la Moldexpo drept „o acțiune de atac raider din partea Ministerului Sănătății și a Guvernului asupra sănătății oamenilor”, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, primarul și-a exprimat nemulțumirea față de activitatea ministrei Ala Nemerenco. „Este cea mai proastă manageră de până acum a Ministerului Sănătății”. Primarul a rugat parlamentarii să-i pună întrebări despre  acțiunile concrete realizate, pe lângă „a-și da de rușine colegii și a se exprima nereușit și cu amuzament pe mai multe subiecte și acțiuni”.

Primarul acuză ministerul că nu a venit cu o soluție centralizată de testare PCR la un preț mai mic. S-a lobat și se lobează în continuare activitatea laboratoarelor private. „Prețul unui test PCR rămâne stabil de circa 800 de lei. Unde sunt testele de 300 de lei? Până în prezent, testele antigen în rețeaua farmaceutică, dar și la stat, depășite suma de 200-300 de lei. Primăria Chișinău este singura instituție care a achiziționat aceleași teste cu 13 lei”, a spus Ion Ceban.

Primarul crede că s-a dorit închiderea Centrului COVID pentru că este un centru municipal și Ministerul Sănătății „se simte cumva ofensat”. Acesta a prezentat mai multe scrisori de la Ministerul Economiei, Guvern și Moldexpo, precizând că în ele se invocă pierderi financiare întrucât nu pot fi organizate expoziții la Moldexpo. „Suma pericolului în caz că mai vine un an pandemic este 3 milioane de lei. Sunt banii pe care ei i-au pierdut de la neorganizarea evenimentelor, de la funcționarea Centrului COVID”, a spus Ion Ceban.

Potrivit primarului, este o rușine cum a fost prezentată informația despre Centrul COVID de către ministra sănătății, care nu a precizat cu ce eforturi a fost creată respectiva instituție, foarte necesară în anul 2020. Centrul COVID a avut rolul crucial în eficientizarea gestionării fluxului mare de pacienți și în diminuarea presiunii asupra sectorului spitalicesc. În perioada de activitate, prin acest centru au trecut peste 40 de mii de persoane cu suspecții la COVID-19, peste 15 mii au fost testați pozitiv, iar peste 4000 de persoane au primit tratament staționar.

Referindu-se la situația pandemică, primarul a comunicat că de la 1 decembrie vor fi scoase gradual din circuitul COVID Spitalul Clinic Municipal Ftiziopneumologie, Maternitatea Spitalului „Gheorghe Paladi”, Spitalul de Copii Valentin Ignatenco. La Centrul Moldexpo rămâne operațional Pavilionul pentru triajul pacienților COVID. Pentru internarea pacienților COVID din 1 decembrie, rămân active spitalele municipale „Gheorghe Paladi”, Spitalul Clinic Municipal Nr. 2 „Sfântul Arhanghel Mihail”, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii și Maternitatea Municipală nr.2.

Într-o reacție emisă presei, Ministerul Sănătății menționează că „nu comentează declarațiile edilului capitalei, cu referire la subiectele moțiunii, care nu a fost susținută de Parlament”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.