Dacă referendumul de revocare a primarului suspendat Dorin Chirtoacă nu trece pe data de 19 octombrie, primarul suspendat va reveni la Primărie. Totodată, acesta, prin faptul că a fost scos din lista participanților la referendum este protejat. Opinia aparține lui Ion Ceban, președintele Fracțiunii PSRM în CMC, expusă la dezbaterile publice cu tema: „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, ediția a 79-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.
Ion Ceban, a menționat că în oraș trebuie să existe administrare eficientă, dar nu „lupte cu Putin, Trump, cu tancurile etc. că nu vin ei să distrugă trotuarele”. În opinia sa, dacă oamenilor le place și dacă vor în continuare să meargă pe trotuare sparte și să li se ceară mită când merg la Primărie pentru certificate, atunci nu au decât să boicoteze referendumul, însă factorii de decizie, care au împuterniciri imense, dar nu au administrat orașul eficient și au admis numeroase nereguli, trebuie să poarte responsabilitate. Potrivit lui, nu există și nu ar trebui să existe argumente politice în ceea ce ține de administrarea orașului și în discursurile sale anterioare cu siguranță nu există asemenea argumente, ci doar argumente care țin de administrare.
Referindu-se la argumentele sociale pro-referendum, Ion Ceban a trecut în revistă inițiativele prezentate de PSRM în CMC precum asistența pentru persoanele cu deficiențe de vedere, procurarea aparatelor auditive, cantinele sociale, compensații pentru achitarea facturilor pentru căldură, scutirea de plățile comunale suplimentare, diferența de tarif pentru evacuarea deșeurilor etc. Totodată, socialistul l-a acuzat pe Ion Cebanu, președintele Fracțiunii PL în CMC că ei nu a venit cu nicio inițiativă în CMC și că timp de 10 ani nu s-au construit grădinițe și nici școli, ci dimpotrivă au fost distruse. Acesta a mai acuzat că reprezentanții PL din administrația capitalei au cheltuit milioane de lei pentru trei km de drum, mai scump de două ori decât s-ar fi cheltuit pentru un drum bun în Germania, și nici măcar nu a fost adaptat tuturor normelor.
„Argumentele sociale sunt că ăștia fură la stânga și la dreapta. Nouă milioane de lei ei cheltuiesc pentru a construi cinci kilometri de drum. Niciun raport nu găsiți despre aceste reparații, pentru că nu există priorități, un plan urbanistic, planuri zonale. Ei deja au construit blocurile și mâine le legalizează din punct de vedere al planului urbanistic local, lucru care trebuie făcut înaintea de a construi blocul, a obține autorizația etc. De ce? Deoarece banii se duc mai întâi în buzunar”, a opinat Ion Ceban.
Potrivit socialistului, Legea statutului municipiului Chișinău îi oferă primarului competențe regești, iar consilierii doar aprobă sau dezaprobă bugetul. Potrivit lui, consilierii nu pot veni cu strategii, în mod normal acest lucru ar trebui să o facă executivul, iar primarul general este în fruntea acestuia. În acest context el a ținut să reitereze că pentru tot ce se întâmplă în municipiul Chișinău este responsabil Dorin Chirtoacă.
Dezbaterile publice „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, constituie ediția a 79-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.