Ion Ceban: Chișinăul plătește pentru incompetența autorităților centrale

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că au fost colectate facturile tuturor instituțiilor de menire socială din Chișinău și au fost expediate Guvernului. Autoritățile centrale ar trebui să compenseze valoarea acestor facturi, întrucât municipalitatea nu este obligată să plătească pentru „incompetența autorităților centrale de a negocia un contract avantajos cu Gazprom”, susține primarul. În același timp, Ion Ceban spune că-și va continua activitatea politică și-și va dezvolta Mișcarea Alternativa Națională, însă acest lucru nu va știrbi din calitatea activității sale la Primărie, transmite IPN.

Ion Ceban examinează posibilitatea transformării Mișcării Alternativa Națională într-o formațiune politică, însă acest lucru se va întâmpla doar dacă va exista susținere din partea cetățenilor. Procesul va fi unul transparent, iar înregistrarea partidului va avea loc atunci când va exista voință din partea oamenilor.

„Când am gândit Mișcarea Alternativa Națională, am vrut să fie ceva complet diferit. Va fi o entitate pe care o vom crea de jos în sus. Noi întrebăm locuitorii Chișinăului cum apreciază activitatea primarului și nu cred că pot fi obiecții că ar fi implicată politica în activitatea mea de primar. Eu n-am demis pe nimeni pe criterii politice. Deocamdată nu vorbim despre un partid, ci despre o mișcare. Dacă se va transforma această mișcare în formațiune politică vom decide împreună cu oamenii. Pentru noi a fost importantă prima etapă a acestui proces, noi am făcut anunțul, pentru că am vrut să vedem ce cred oamenii despre un astfel de proiect. Mă bucur că n-a existat „alergie” din partea cetățenilor la acest anunț, cu excepția simpatizanților actualei guvernări. În viitorul apropiat, vom crea o pagină web a acestei mișcări și acolo ne vom consulta cu oamenii pe toate domeniile”, a menționat Ion Ceban în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Ion Ceban dă asigurări că activitățile de administrare a orașului nu vor avea de suferit în urma implicării sale în politică. „Avem planificate multe proiecte și, în pofida atitudinii autorităților centrale, noi le vom finaliza. În Chișinău, plata facturilor la gaz și cauza prostiei și incompetenței autorităților centrale deja este 334 de milioane de lei din bugetul pentru anul 2022. Noi am expediat toate actele, calculele Guvernului, pentru că noi credem că Guvernul trebuie să compenseze aceste cheltuieli. 325 de milioane de lei – asta înseamnă 120 de autobuze noi în Chișinău, pe care noi nu le vom procura pentru că avem de achitat facturile școlilor, grădinițelor, spitalelor. Noi plătim pentru prostia autorităților centrale”, a mai spus Ion Ceban.

Ion Ceban a anunțat lansarea Mișcării Alternativa Națională în data de 30 decembrie 2021. Potrivit ultimului sondaj de opinie publică realizat de CBS-Research la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” (ISPRI) din România, Mișcarea Alternativa Națională ar fi susținută de 1,3% dintre respondenți.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.