„Ce interes ar avea partidul să-și angajeze în Consiliul Audiovizualului (CA) sau în Consiliul de Supraveghere a televiziunii publice membri, care nu cunosc și nu sunt specialiști în domeniu? Ca să le strice imaginea, să doboare ratingul partidului? Și ce i-a împiedicat pe guvernanții din toate timpurile să numească încolo specialiști? Dar nu s-a întâmplat niciodată și de ce s-ar întâmpla de această dată? Nu e nicio garanție că acum lucrurile se vor aranja altfel?”, a declarat Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL , în cadrul dezbaterii „Revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar: plusuri și minusuri, beneficii și riscuri”, care a avut loc la Agenția IPN.
Comentând temerile opoziției politice, dar și a unei părți a societății civile că modificările propuse de majoritatea PAS vor constitui „un atentat la libertatea presei și la dreptul de exprimare prin ingerințe politice consacrate prin lege”, expertul a chemat să se privească în esența lucrurilor. Cu atât mai mult, că în trecut actuala opoziție spunea una și făcea alta: „Da, de regulă, opoziția spune cuvinte drepte. Dar să ne amintim de vremurile când legislația interzicea ingerința politică. În special, la Teleradio-Moldova, iar conducerea companiei afirma că merge strict pe lege. Dar nu trece mult timp și diriguitorii de acolo se regăsesc pe liste de partid, ajung în Consiliul municipal Chișinău, în Parlament”.
Totodată, expertul admite că schimbările care se propun, într-adevăr, reprezintă un atentat la libertatea presei. „Nu poate independența să fie mare ori mică. Independența ori este, ori nu e. Iar presa liberă poate fi bună ori proastă. Pe când cea neliberă poate fi doar proastă... Dacă raportăm la Teleradio-Moldova, instituțiile de reglementare și supraveghere ori sunt libere și pot lucra – bine sau prost, în funcție de factorul uman – ori sunt nelibere și atunci vor lucra doar prost”.
Totul depinde de competența și dedicația oamenilor care ajung în organele de reglementare să examineze și să facă regulile de joc pentru audiovizual. „De ce până acum nu au ajuns acolo acei pe care îi considerăm cei mai buni cunoscători ai domeniului? Acum vor ajunge?”, s-a întrebat expertul.
Ion Bunduchi a criticat și formula propusă de constituire a Consiliului audiovizualului – trei de la Parlament, unul de la Președinție și doi din societatea civilă. El a declarat că formula dată nu va funcționa. „Celor din societatea civilă le va reveni o responsabilitate mai mare pentru că ei cunosc mai bine domeniul?.. Ce vor reuși ei în raport cu ceilalți? E doar un fel de a spune că nu reprezinți interesele celui care te detașează, dar la modul real...Dacă PAS dorește să facă această modificare, s-o facă așa ca să se înțeleagă că cei care au ajuns acolo sunt o responsabilitate a PAS-ului”.
Cât privește responsabilitățile, expertul consideră că CA „trebuie să facă doar aceea ce îi prescrie legea. Că-i arbitru, că nu-i arbitru – doar aceea ce spune legea și punct... Spuneam că în cazul când Teleradio-Moldova revine sub control parlamentar, începe o supunere dublă: dacă încalcă legea, vin sancțiuni de la CA, dacă nu îndeplinește planul pe care chiar instituția și l-a propus – bila neagră vine din Parlament... Nu cred că e o formulă echitabilă să ai doi stăpâni, iar experiența de aflare sub control parlamentar de până la 2018 n-a făcut televiziunea publică nici mai liberă, nici mai bună”, a conchis expertul.
Dezbaterea publică la tema „Revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar: plusuri și minusuri, beneficii și riscuri”, este ediția 210 a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.