Invitro Diagnostics respinge acuzațiile lui Tudor Ceaicovschi și ale avocatului său

Invitro Diagnostics respinge acuzațiile lansate de Tudor Ceaicovschi și avocatul său într-o conferință de presă, calificându-le ca fiind false. Totodată, juristul companiei Invitro Diagnostics, Tudor Buzdugan, a precizat pentru IPN că titlul știrii „Compania Invitro Diagnostics este în proces de insolvabilitate și are datorii de 26,3 mln lei” nu corespunde realității, deoarece în conformitate cu decizia instanței de judecată, compania se află în perioadă de observație.

Într-o declarație remisă de companie se precizează că Invitro Diagnostics este o societate înființată la 21 mai 2014. În anul 2016 Tudor Ceaicovschi fost invitat de alți parteneri în calitate de asociat. Aceasta a pretins că deține expertiza vastă în domeniul medical și a asigurat că va livra echipamente medicale cu adaos comercial maxim de 5%. Prin decizia asociaților companiei din 22 iunie 2016, fondatorii Invitro Diagnostics SRL au devenit: Ceaicovschi Alexandru (fiul lui Tudor Ceaicovschi, n.r.), deținător al părții sociale de 33,33%, și alte două persoane cu cote părți egale de 33,33%. Administratorii desemnați au fost Marin Bălănuță și Tudor Ceaicovschi. La data de 18 mai 2018, partea socială a unui asociat a fost înstrăinată, iar Ceaicovschi Alexandru și celălalt asociat au devenit deținători ai părților sociale, fiecare având 50% din capitalul social. După modificările din 2018, asociații de bună-credință au început să investească, iar activele au crescut de la 8,9 milioane de lei în primul an, până la 87,5 milioane de lei în anul 2022.

Cu privire la acuzațiile de fraudare a bugetului public național, administrația Invitro Diagnostics le respinge categoric și menționează că este o companie transparentă, inclusă în lista contribuabililor mari (cu taxe achitate de peste 40 de milioane de lei anual) și consideră că autoritățile statului monitorizează activitatea companiei, fiind deschiși pentru orice verificare. Invitro Diagnostics respinge cu fermitate declarația potrivit căreia ar fi folosit teste/reagenți neautorizați în investigațiile de laborator.

„După perioada pandemică, administrația și asociații SRL „Invitro Diagnostics” au descoperit că Tudor Ceaicovschi, prin intermediul companiilor sale, a furnizat către SRL „Invitro Diagnostics” echipamente medicale și consumabile la prețuri majorate cu aproximativ 500%, iar înțelegerea încheiată cu asociații a fost încălcată. Din acest motiv, s-a decis diversificarea listei de furnizori, ceea ce l-a nemulțumit pe domnul Tudor Ceaicovschi. Doar în urma unei investigații interne s-a constatat că Tudor Ceaicovschi, prin intermediul SRL „GBG-MLD”, în perioada pandemiei, abuzând de poziția dominantă pe piață și controlul exercitat asupra SRL „Invitro Diagnostics”, a livrat către aceasta teste pentru identificarea virusului SARS-CoV-2/SARSCoV la prețuri de 5 ori mai mari decât la alte instituții. Astfel, în timp ce alte instituții primeau testele la un preț de 39 de lei/bucată, SRL „Invitro Diagnostics” le procura la prețul de 136 de lei. Banii încasați nejustificat din patrimoniul SRL „Invitro Diagnostics” ajungeau direct la companiile familiei Ceaicovschi”, se arată în declarația companiei.

Aceeași sursă precizează că, în legătură cu aceste fapte, pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, se află în examinare o cauză civilă intentată de reclamanta SRL „Invitro Diagnostics” împotriva SRL „GBG-MLD” privind restituirea îmbogățirii nejustificate. De asemenea, în scopul asigurării acțiunii, în cauza respectivă au fost puse sub sechestru bunurile SRL „GBG-MLD” în valoare de 17,7 milioane de lei.

Invitro Diagnostics mai precizează că pe 1 septembrie 2023 a primit o notificare prealabilă privind intentarea procedurii de insolvabilitate, fiind pretinsă de către GBG-MLD o creanță în valoare de 18 620 727,40 lei. GBG-MLD, condusă de către Tudor Ceaicovschi, a depus câteva cereri introductive în instanța de judecată pentru intentarea procesului de insolvabilitate împotriva Invitro Diagnostics. Pe 8 septembrie, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Central, cererea introductivă a fost admisă pentru examinare, cu numirea unui administrator provizoriu, stabilirea perioadei de observație și fixarea ședinței de judecată pentru data de 18 octombrie 2023.

„Admiterea spre examinare a cererii introductive și instituirea perioadei de observație față de SRL Invitro Diagnostics nu înseamnă că afacerea este falimentată; diagnosticul financiar arată că indicatorii de lichiditate și solvabilitate ai companiei sunt peste limita recomandată de lege. În opinia SRL „Invitro Diagnostics”, Tudor Ceaicovschi încearcă să-și apere acțiunile prin declarații care susțin că SRL „Invitro Diagnostics” nu și-ar fi onorat obligațiile de plată contractate, însă el evită să menționeze că anterior a însușit din patrimoniul companiei aproximativ 60 de milioane de lei, bani pe care refuză să-i returneze societății și asociaților”, se menționează în comentariul Invitro Diagnostics.

„Declarațiile făcute de Tudor Ceaicovschi în conferința de presă din 4 octombrie 2023 constituie o strategie a acestuia împotriva procedurilor legale inițiate împotriva sa pentru faptele de înșelătorie comise față de compania SRL „Invitro Diagnostics”. După ce s-a aflat despre frauda lui Tudor Ceaicovschi, SRL „Invitro Diagnostics” nu mai achiziționează echipamente medicale și consumabile de la acesta în acel volum. Tudor Ceaicovschi îi acuză pe nedrept pe reprezentanții SRL „Invitro Diagnostics” cu scopul de a fi readmis în lista furnizorilor, acest lucru fiind o formă de șantaj”, se mai arată în comentariul remis presei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.