Investiţiile străine directe: o competiţie cu miză mare
Intrările de investiţii străine directe (ISD) în economia moldovenească aproape că s-au dublat în primul trimestru 2008 şi au atins nivelul de 167,85 milioane de dolari SUA. Ca urmare, stocul de ISD a urcat la 1 miliard 966,27 milioane de dolari SUA, din care 1 mlrd 427,65 mln USD reprezintă capitalul social şi venitul reinvestit. Datele Băncii Naţionale a Moldovei sunt mai mult decât concludente.
În Republica Moldova are loc un boom investiţional, susţine şeful statului, care face referinţă, în context, la dublarea fluxului de ISD faţă de 2005. “Peste 50% din totalul investiţiilor străine atrase parvin din ţările UE, cel mai important investitor fiind Olanda cu o cotă de 20,7% din total”, anunţă Ministerul Economiei şi Comerţului.
[Boomul investiţional – realitate sau iluzie]
Statisticile situează Republica Moldova în rândul economiilor cu o creştere puternică a investiţiilor străine. În anul 2007 valoarea ISD nete a depăşit cu peste 80% nivelul din anul precedent. Şi chiar dacă în primul trimestru 2008 avansul a fost relativ mai mic, el s-a menţinut peste nivelul de 50 la sută. Nici chiar cei mai optimişti analişti nu ar fi putut prognoza această evoluţie. Fondul Monetar Internaţional anticipa un volum al ISD de 450 milioane de dolari SUA în 2007, însă cifrele de bilanţ au întrecut aşteptările.
Par să se confirme şi concluziile ce se conţineau într-un studiu realizat de compania de audit şi consultanţă Ernst&Young (E&Y), potrivit căruia Republica Moldova va atinge în anii 2007-2010 cea mai puternică creştere a atractivităţii investiţionale printre ţările din Europa de Sud-Est.
Se impune însă precizarea că această creştere vine pe fondul unei reduceri de peste două ori a investiţiilor străine directe în anii 2001-2003 şi o depreciere puternică a monedei amerciane în raport cu alte valute. Aşadar, cât este creştere inflaţionistă şi cât este creştere reală?
Este adevărat că după 2003 avem creştere neîntreruptă. Însă asta nu dovedeşte că am plecat de la un nivel atât de jos încât salturile trebuie să fie spectaculoase, pentru a ne apropia cât mai repede de ţările faţă de care suntem în competiţie. Nivelul investiţiilor străine directe în economia Republicii Moldova creşte atingând nivele similare celor înregistrate în unele state la începutul procesului de tranziţie spre UE, constata mai multă vreme în urmă Johan Mathisen, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional la Chişinău. Acum 5-8 ani acelaşi nivel al investiţiilor a fost atins în Bulgaria, România.
Peste 70 la sută din ISD reprezintă investiţiile în capitalul subscris şi venitul reinvestit, ceea ce denotă nivelul de atractivitate, într-o măsură oarecare, a investiţiilor în Republica Moldova. Dar sunt foarte multe rezerve în ceea ce priveşte îmbunătăţirea satisfacţiei investitorilor vizavi de investiţia în Republica Moldova. Deşi, investiţiile directe au crescut cu peste cincizeci la sută în primul trimestru, valoarea venitului reinvestit aproape că s-a menţinut la nivelul lunii anterioare şi este comparabilă cu cifra înregistrată în primul trimestru 2007, ceea ce vorbeşte şi despre calitatea investiţiilor, care rămâne joasă, estimează experţii.
Nu poate fi trecut la capitolul performanţe şi indicatorul privind ponderea fluxului net al ISD în PIB, care abia s-a apropiat de 40 la sută şi investiţiile pe cap de locuitor.
[Există totuşi condiţii benefice pentru un salt investiţional]
Cu o cotă de 24,3 la sută din total industria alimentară se află printre destinaţiile principale ale investitorilor străini în Republica Moldova, după care urmează sectorul energetic (22,6%), activităţile financiare (18,9%), comerţul cu ridicata şi amănuntul (17,2%). Construcţiile şi agricultura sunt marii perdanţi ai competiţiei pentru atragerea investiţiilor străine directe, cu o cotă sub 1 la sută fiecare, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.
Dincolo de statisticile ce denotă tendinţe pozitive, dar şi handicapuri, există totuşi un cadru benefic unui salt investiţional:
- cota “0” pe venitul reinvestit şi un impozit de 15 la sută pe profitul nedistribuit;
- este cât de cât clară perspectiva creşterii preţurilor la gaze;
- în anul 2007 a fost pusă în aplicare Strategia de atragere a investiţiilor, care stabileşte nişte reguli de joc apreciate de investitori;
- s-a anunţat crearea a zece parcuri industriale;
- Republica Moldova este mai atractivă, după ce a devenit de la 1 ianuarie vecina directă a Uniunii Europene;
- Guvernul a anunţat că va privatiza întreprinderi mari şi atractive, ca MoldTelecom, Banca de Economii, Combinatul de Tutun de la Chişinău.
Ce îi mai atrage pe investitorii străini în Republica Moldova?
- Costul redus al forţei de muncă.
- Potenţialul de creştere al productivităţii muncii şi disponibilităţii locaţiilor pentru investiţii.
- Reforma cadrului regulatori şi crearea condiţiilor pentru dezvoltarea afacerilor.
[Moldova are mult de recuperat]
Este Republica Moldova un rai pentru investitori? Nici pe departe. Managerii companiilor multinaţionale spun că infrastructura, mai ales a drumurilor, este slab dezvoltată, există un nivel înalt al corupţiei, iar capacitatea de cumpărare şi calitatea vieţii rămâne a fi joasă. Este vorba inclusiv despre implicarea statului în activitatea economică, noi reglementări (în pofida eforturilor Ghilotinei) şi, în unele cazuri, neglijarea opiniei sectorului privat.
La sfârşitul lunii iunie 2008 revista americană Forbes a plasat Republica Moldova pe locul 90 din 121 de ţări incluse într-un top al al celor mai bune ţări în care să faci afaceri. Corupţia şi influenţa administrativă puternică continuă să fie principalele provocări ale economiei moldoveneşti care au dus la încetinirea reformelor economice, au estimat autorii studiului.
Deşi se vorbeşte de un boom investiţional, Republica Moldova are mult de recuperat, dacă pornim de la faptul că la sfârşitul anului 2007 valoarea investiţiilor străine directe pe cap de locuitor nu constituiau decât 550 USD. Cu trei ani mai devreme în Polonia acest indice era de 1502 dolari SUA, în Ungaria - 3 693 dolari SUA, în Republica Cehă - 4 080 dolari SUA, în Slovacia - 2 128 dolari SUA, în România - 747 dolari SUA, în Estonia - 2 995 dolari SUA, în Letonia - 1 686 dolari SUA, în Lituania - 1 217 dolari SUA.
Ministerul Economiei şi Comerţului prognozează pentru anii 2008-2010 o creştere a volumului investiţiilor străine directe cu nu mai puţin de 10% anual. MEC contează pe asigurarea unui flux stabil şi de lungă durată al investiţiilor în sectoarele economiei ţării cu un potenţial sporit de competitivitate şi orientare la export, implementarea prevederilor Strategiei de atragere a investiţiilor şi de promovare a exporturilor pentru perioada 2006-2015 şi continuarea dialogului cu reprezentanţii comunităţii investitorilor şi ai oamenilor de afaceri.
Există premise reale pentru atragerea unor fluxuri şi mari de investiţii, necesarul fiind evaluat la miliarde. Însă Republica Moldova ar trebui să fie într-un pas sau chiar să fie înaintea ţărilor din regiune pe calea reformelor pentru a deveni o destinaţie deosebită pentru investiţii.