Investiţiile în sectorul de irigare vor fi extinse pentru asigurarea durabilităţii Programului Compact al Guvernului SUA. În cadrul şedinţei Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului (FPM) Moldova , s-a decis continuarea investiţiilor în reformarea infrastructurii de irigare, din fondurile disponibile după 1 septembrie, când programul îşi va încheia activitatea, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Guvern.
Membrii consiliului au propus reorganizarea instituţiei FPM Moldova, care va asigura durabilitatea investiţiilor Programului Compact efectuate în ultimii 5 ani. Noua structură va susţine activitatea asociaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigare, extinderea suprafeţelor irigate, promovarea modelelor de reabilitare a sistemelor de aprovizionare cu apă şi identificarea investiţiilor necesare pentru renovarea în continuare a infrastructurii de irigare. Resursele necesare vor fi folosite din fondul de refinanţare, format ca urmare a rambursării creditelor Compact, contractate de producători agricoli din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului.
Prim-ministrul Valeriu Streleţ a apreciat realizările programului şi a mulţumit Guvernului SUA pentru contribuţia oferită la creşterea economică şi reducerea sărăciei în Republica Moldova.
Directorul rezident de ţară al Corporaţiei Provocările Mileniului, Leslie McCuaig, a declarat că Guvernul SUA percepe Programul Compact ca o investiţie în viitorul Republicii Moldova. „Parteneriatul între Corporaţia Provocările Mileniului şi Guvernul Republicii Moldova nu se încheie odată cu Programul Compact 1. Acesta va continua pentru asigurarea durabilităţii investiţiilor efectuate în infrastructura rutieră şi sectorul agricol”, a subliniat Leslie McCuaig.
În perioada implementării Programului Compact, 2010-2015, s-au reparat 96 km de drum naţional şi circa 20 km de drumuri locale, au fost construite 22 km de trotuare şi două poduri noi, iar alte 13 au fost reconstruite. În aceeaşi perioadă, au fost iniţiate lucrări de reconstrucţie a 10 sisteme pentru irigarea a circa 12 mii de hectare de teren agricol. S-a oferit asistenţă în crearea a 11 Asociaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru irigare, care întrunesc 6000 de fermieri şi s-a acordat suport fermierilor în valoare de 14 milioane de dolari în accesarea finanţelor pentru investiţii în infrastructura post-recoltare şi echipamente agricole.