Investiţiile în capitalul social al băncilor vor fi protejate mai bine, guvernatorul BNM
Investiţiile în capitalul social al băncilor vor fi protejate mai bine din punct de vedere al cadrului juridic. Astfel, transferul unei cote de peste 5 la sută din capitalul social al unei bănci de la un acţionar la altul va fi efectuat doar cu acordul prealabil în scris al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). În caz contrar, tranzacţia va fi considerată nevalabilă, notează Info-Prim Neo cu referire la guvernatorul Dorin Drăguţanu.
Comentând pentru Radio Moldova această prevedere care face parte din setul de modificări şi completări în unele acte legislative, intrate recent în vigoare prin procedura de angajare a răspunderii guvernului în faţa parlamentului, Drăguţanu a precizat că ea vizează articolul 15 al Legii instituţiilor financiare.
„Această modificare şi completare a fost necesară pentru a oferi investitorilor în capitalul social al băncilor siguranţa că tranzacţiile semnificative cu acţiunile băncilor vor fi monitorizate şi se vor face doar cu aprobarea prealabilă a BNM”, a specificat el.
Potrivit guvernatorului, interesul BNM de a urmări îndeaproape structura acţionarilor băncilor, tranzacţiile cu cotele de acţiuni se explică prin faptul că băncile sunt unităţi specifice, ele activează, în principal, în baza banilor împrumutaţi de la deponenţi - persoane fizice şi juridice, ceea ce solicită din partea băncilor o gestiune prudentă a acestor mijloace, cu luarea în calcul a tuturor riscurilor posibile.
„Deciziile băncilor pot fi influenţate de acţionarii care deţin cote semnificative de acţiuni în capitalul social. Prin urmare, BNM, în calitate de instituţie care supraveghează activitatea sectorului bancar, trebuie să fie sigură că acţionarii noi, cărora le-au fost transferate cotele acţionarilor precedenţi vor fi în măsură să gestioneze corect resursele atrase de la deponenţi. De aici şi necesitatea ca orice tranzacţie semnificativă cu cotele de acţiuni ale băncilor să fie făcute doar cu acord prealabil în scris al BNM”, a subliniat Drăguţanu.
Solicitat să-şi expună opinia pe marginea declaraţiilor de presă potrivit cărora compania MEP Grup ar deţine 78 la sută din acţiunile Universalbank, Drăguţanu a spus că transferul de acţiuni a avut loc în baza unei decizii judecătoreşti, contestată de acţionarul înregistrat de BNM.
„Având în vedere că tranzacţia a fost efectuată fără acordul BNM, dreptul de vot pe aceste acţiuni a fost suspendat. Noi nu am primit deocamdată nici o cerere scrisă sau verbală din partea companiei MEP Grup privind înregistrarea pachetului de 78% de acţiuni, pe care pretinde că le deţine. Poziţia mea este că până la finalizarea anchetei iniţiate de instanţele de resort privind corectitudinea procedurilor de preluare a pachetului de acţiuni şi până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile nu putem vorbi despre autorizarea din partea BNM a acestei tranzacţii”, a relevat guvernatorul BNM.
Drăguţanu a spus că Universalbank activează în prezent în condiţii normale. Imediat după ce au apărut primele ştiri despre preluarea pachetului majoritar de acţiuni la Universalbank de un nou acţionar, BNM a creat o comisie specială care monitorizează zilnic activităţile băncii respective.
„Noi suntem în permanent dialog cu conducerea Universalbank, cu acţionarul majoritar înregistrat la BNM în vederea luării măsurilor pentru a menţine buna funcţionare a acestei bănci. Ca un rezultat aş putea spune că doar într-o lună lichiditatea Universalbank s-a îmbunătăţit de la 20 la 25 la sută, banca lucrează în regim normal”, a mai adăugat Drăguţanu.