Peste 400 de mii de dolari urmează să fie investiți până în anul 2020 în producerea materialului săditor viticol certificat. Un memorandum de colaborare în acest sens a fost semnat joi, 31 mai, între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Oficiul Viei și Vinului al Republicii Moldova, Fundația HEKS Moldova și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, transmite IPN.
În cadrul evenimentului de semnare, ministrul agriculturii, Liviu Volconovici, a declarat că acțiunile de susținere în acest domeniu sunt extrem de importante pentru Republica Moldova. Materialului săditor viticol certificat urmează să fie transmis ulterior în teritoriu.
Șefa Misiunii USAID în Moldova, Karen R. Hilliard, a spus că în cadrul acestui acord cei cinci semnatari și-au asumat angajamentul de a contribui cu peste 400 de mii de dolari pentru reabilitarea laboratorului de producere a materialului săditor, reabilitarea serelor din cadrul Institutului, dar și la crearea plantațiilor mamă pentru producerea materialului săditor pentru vii. Potrivit ei, acest lucru va pune bazele creării unor plantații-mamă cu material săditor liber de viruși. Adițional acestor contribuții, conform acordului, sectorul privat urmează să vină cu investiții similare.
Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a declarat că fără material săditor calitativ nu este posibil să fii competitiv pe piețele internaționale. Un alt moment important este că pentru prima dată în istoria țării sectorul privat vine din inițiativă proprie cu contribuții financiare.
Directorul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Constantin Dadu, a menționat că fără material săditor de calități biologice sporite nu putem vorbi despre tehnologii moderne.