Peste șaptezeci de persoane chestionate de Transparency International Moldova au spus că au investit circa trei milioane de euro în locuințe pe care aşa şi nu le-au primit din cauza insolvabilității companiilor de construcții sau a înstrăinării imobilelor deja construite. 80% din sursele investite de moldoveni în apartamente au fost acumulate peste hotarele ţării, restul banilor au fost împrumutați de la rude sau de la bănci. Unul din coautorii studiului, Ianina Spinei, expertă la Transparency International Moldova, a declarat că o parte din cei care au avut de suferit de pe urma companiilor de construcții au încercat să-şi facă dreptate în instanțele de judecată, dar fără succes, transmite IPN.
Circa jumătate din persoanele chestionate, rămase fără bani şi fără casă, au fost nevoite să închirieze spaţii de locuit, iar suma totală achitată pe parcursul anilor pentru chirie este de 376 de mii de euro, suma achitată de fiecare persoană este de peste 11 mii de euro. Persoanele chestionate cred că problema nu se rezolvă din cauza corupției, dar şi a legislației imperfecte, care nu protejează drepturile persoanelor ce investesc în construcția locuințelor. Unii au afirmat, de asemenea, că nu li s-a făcut dreptate pentru că în spatele companiilor de construcții stau politicieni şi acoliții lor.
Avocatul Ion Ciumac, care este şi victimă a schemelor din domeniul construcțiilor, a spus că problema este sesizată în special în capitală. Acesta a povestit cum peste o sută de familii care urmau să procure o locuință în același bloc au rămas şi fără casă, şi fără bani. După ce persoanele au încheiat contracte de investiție cu compania de construcție, aceasta a oferit cu titlu gratuit imobilul unei alte companii, fără să-i anunţe pe cei care au investit în construcția locuințelor.
Ion Ciumac a adăugat că prin asemenea scheme blocurile locative ridicate din banii investitorilor sunt gajate la bănci sau transmise cu titlu gratuit, iar la etapa de dare în exploatare a clădirii persoanele sunt anunţate că imobilului este luat de bancă în contul datoriilor, ca mai apoi banca să scoată la licitaţie clădirea. Astfel, apartamentele în care s-au investit banii persoanelor sunt vândute de câteva ori.
Cercetarea a fost realizată de Transparency International Moldova în perioada iulie-septembrie 2016 şi este o continuare a unui alt studiu efectuat în 2014.