Investiţii de 60 milioane Euro în Zona Economică Liberă Bălţi pentru 2016

Comunicat de presă

Zona Economica Libera (ZEL) „Bălţi” prezintă planurile investiţionale ale companiilor Draexlmaier si Sumitomo pentru anul 2016, în cadrul conferinţei de presă din data de 29 februarie 2016, cu începere de la ora 10.00, în sala de conferinţe a Agenţiei de presă IPN, Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446.

Urmare a vizitei  de afaceri, efectuata de către administratorul principal al ZEL ”Bălţi”, Dl Marin Ciobanu, în Germania, la sediul companiilor Draexlmaier si Sumitomo, în perioada 23-26 februarie curent, 2 companii vor realiza investiţii de circa 60 milioane în ZEL Bălţi începînd cu 2016.

În prima parte a vizitei, administratorul principal al ZEL „Bălţi” a avut o întrevedere cu conducerea concernului „Draexlmaier”, vicepreşedinţii Angerer Ziegfried şi Eckert Karl-Heinz. Ultimii au anunţat decizia finală de a investi în construcţia unei noi fabrici în cadrul ZEL ”BĂLŢI” pe parcursul anului curent. Proiectul presupune construcţia în „greenfield” a 27.000 m.p. spaţii de producţie şi administrative, unde vor activa 2500 noi angajaţi la producţia de cablaje electrice pentru automobile. Suma estimativă a investiţiei este de 31 mln euro.

La finalul întrevederii, administratorul principal al ZEL „Bălţi” a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a concernului Draexlmaier (un leu din porţelan) pentru suportul primit în ultimii şase ani în procesul de promovare şi dezvoltare a afacerii lor în Republica Moldova.

În cea de-a doua parte a vizitei a avut loc întrevederea cu conducerea de vârf a concernului „Sumitomo”, cu sediul central din Wolfsburg, Dirk Hochmal şi Achim Stepczynski. Discuţiile au vizat un nou proiect care presupune construcţia în „greenfield”, a unei fabrici pentru producţia cablajelor electrice pentru automobile. Suprafaţa totală construită va fi de 25.000 m.p., fiind create 3200 locuri noi de muncă, dintre care mai bine de 180 de persoane vor fi ingineri. Suma investiţiei se ridică la 27 milioane euro (până la 17 milioane euro pentru construcţie şi 10 milioane euro pentru dotarea cu echipament şi utilaje). 

În afară de confirmările din partea ambelor concerne cu privire la proiectele investiţionale sus-menţionate, s-a convenit şi asupra organizării unor vizitel de afaceri în Republica Moldova, în 2016, a furnizorilor acestor mari companii, precum şi disponibilitatea managerilor germani de a analiza posibilitatea de colaborare cu companiile autohtone şi înlocuirea treptată a furnizorilor internaţionali cu cei locali. În acest sens, la mijlocul lunii martie sunt stabilite întrevederi la Bundestag-ul şi Cancelaria Germaniei, în vederea identificării mecanismelor şi resurselor financiare pentru anumite programe de subvenţionare a companiilor din Republica Moldova ce doresc să coopereze cu investitorii germani prezenţi ţara noastră.

Remarcă:
Compania Draexlmaier este fondată în anul 1958, are la moment peste 60 de fabrici în 20 de ţări, unde muncesc 55 mii angajaţi. Cifra de afaceri a concernului Draexlmaier în anul 2015 a constituit 3,7 miliarde euro, fiind unul dintre liderii mondiali în producţia de sisteme de bord, cablaje electrice, module complexe interioare  pentru automobilele Audi, BMW, Mercedes-Benz, Bugatti, Cadillac, Jaguar, Maserati, Land Rover, Porsche, Lamborghini, Tesla şi VW.  În anul 2011 compania a mai realizat o investiţie de 30 milioane euro în ZEL ”BĂLŢI” prin  construcţia unei fabrici moderne. În cadrul ZEL ”BĂLŢI”, la compania Draexlmaier activează cca. 3000 de angajaţi, cu un salariu mediu de 6800 lei. Pentru anul 2015, compania a contribuit la intrările de numerar în regiune cu cca 400 milioane lei, dintre care mai bine de 210 milioane lei au constituit salariile angajaţilor, iar 80 milioane lei - diferite taxe şi impozite.

Concernul Sumitomo are o istorie de peste 400 de ani în obţinerea şi prelucrarea cuprului, iar din 1897 activează şi în domeniul cablajelor electrice pentru automobile, antrenând în această activitate peste 180 mii muncitori, în 331 de fabrici dispersate în 33 de ţări. Per total, în concern sunt 1,5 milioane angajaţi, implicaţi în peste 100 de direcţii de activitate. Negocierile pentru extinderea afacerilor în Republica Moldova au început în luna noiembrie a anului 2013, în cadrul primei vizite a Administratorului principal al ZEL ”BĂLŢI” la sediul Sumitomo din Germania, cînd conducerii concernului i-au fost prezentate avantajele şi facilităţile activităţii în regim de ZEL în Moldova. Totodată, menţionăm că Sumitomo este unul dintre clienţii concernului austriac Gebauer&Griller, care a investit în anul 2013 în ZEL ”BĂLŢI” 20 milioane euro.


Zona Economica Libera (ZEL) „Bălţi”

Chişinău, 29 februarie 2016

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE