Investiţii de 1,5 mln dolari în zonele economice libere
Circa 1,5 mln dolari au fost investiţi în zonele economice libere în primul trimestru al anului curent. Cea mai mare cotă a investiţiilor continuă să revină ZEL „Expo – Business – Chişinău”, constituind 34,7% din total. Alte 25% au fost atrase în ZEL „Ungheni – Business”, transmite Info-Prim Neo cu referire la datele Ministerului Economiei.
A sporit considerabil şi volumul total al vânzărilor nete. În ianuarie – martie 2012, vânzările s-au majorat cu 10,6% (în preţuri curente) faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent şi s-au cifrat la 486 mln lei sau 7,4 % din volumul producţiei industriale fabricat în aceeaşi perioadă de către întreprinderile industriale ale Republicii Moldova. Totodată, la mai multe tipuri de mărfuri a crescut volumul producţiei fabricate – divin (de peste 2 ori), covoare (de 1,6 ori), articole din mobilă (cu 24%), combustibil alternativ (de 7 ori). Rezidenţii ZEL au produs circa 123 de mii de decalitri de vin din struguri, 78 mln unităţi de articole din plută pentru îmbutelierea băuturilor alcoolice, 73 de mii de litri de vopsea, 1,1mln pătraţi de covoare, 1,2 mii tone uleiuri pentru încălzire etc.
Cea mai mare parte a producţiei industriale fabricată în zonele libere, în valoare de 404 mln lei sau 83,1%, a fost exportată. În ansamblu activitatea zonelor libere rămâne a fi orientată spre producţia industrială destinată exportului.
Potrivit Ministerului Economiei, administratorii principali ai zonelor economice libere susţin că rezidenţii ar fi capabili să producă şi să exporte o cantitate de producţie mai mare, dacă nu ar exista o serie de probleme legate de regimul vamal, inclusiv cele care au apărut urmare a adoptării deciziei Guvernului din decembrie 2011, prin care a fost restricţionată peste măsură procedura de declarare vamală la livrarea mărfurilor de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova în zona liberă şi invers. Toate aceste momente au influenţat realizarea, de către unii rezidenţi, a proiectelor investiţionale planificate în zonele libere.
În Republicii Moldova există şapte zone economice libere, pe teritoriul cărora sunt înregistraţi 164 de rezidenţi. Numărul de angajaţi ai rezidenţilor ZEL constituie 6055 de persoane. Volumul total al investiţiilor în Zonele Economice Libere (ZEL) pe întreaga perioadă de activitate a acestora, conform situaţiei din 1 aprilie 2012, a constituit 145,9 mln dolari SUA.