Invazia Rusiei în Ucraina este periculoasă şi pentru Republica Moldova, experţi

Invazia Rusiei în Sud-Estul Ucrainei este periculoasă pentru securitatea geopolitică, inclusiv pentru Republica Moldova. Opinii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Potrivit politologului Vasile Croitoru, războiul din Ucraina a intrat în faza cea mai fierbinte, iar proiectul Kremlinului „Novorossia”este în plină desfăşurare. „Se pune la încercare existenţa statului Ucraina, iar odată cu aceasta se pune la încercare securitatea întregii regiuni, inclusiv a Republicii Moldova”, a argumentat politologul.

Croitoru este de părerea că soldaţii ruşi nu se vor opri la Doneţk, dar au ordin să meargă mai departe şi să deschidă un coridor terestru până la Odesa, iar de acolo se va ajunge şi în Transnistria. „Faptul că Putin s-a adresat soldaţilor săi din Ucraina cu „luptători ai Novorossiei” dezvăluie intenţiile liderului de la Kremlin”,a conchis Vasile Croitoru.

Mihai Ţurcanu, coordonator de proiecte în cadrul Centrului de informare şi documentare NATO , a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că este puţin probabil ca NATO să intervină în Ucraina, iar o astfel de intervenţie ar putea provoca un nou război mondial. „Să nu uităm că din NATO fac parte 28 de state. Totodată, nu este exclus că în cazul extinderi ariei conflictului vor intra în război statele vecine precum Belarus şi Republica Moldova”, a spus Ţurcanu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.