Învăţământul vocaţional tehnic va fi reformat
Guvernul a aprobat proiectul Strategiei de dezvoltare a învăţământului vocaţional-tehnic pe anii 2013-2017. Ministrul educaţiei, Maia Sandu, a menţionat că se aşteaptă creşterea calităţii învăţământului prin sporirea eficienţei utilizării mijloacelor financiare alocate în acest sens şi prin crearea şi implementarea sistemului de asigurare a calităţii. Până în 2017 urmează să existe o entitate funcţională de evaluare şi acreditare a instituţiilor din acest sistem, transmite Info-Prim Neo.
Un scop al strategiei este să se asigure racordarea a 100% din curriculă la Cadrul Naţional al calificărilor. De asemenea, se preconizează sporirea calităţii corpului profesoral şi accesului la învăţământul vocaţional-tehnic, astfel încât numărul de elevi să crească cu 10%.
Potrivit strategiei, învăţământului vocaţional-tehnic va fi organizat pe două niveluri: învăţământ secundar vocaţional-tehnic şi învăţământ post-secundar vocaţional-tehnic.
Strategia va fi realizată cu implicarea plenară a sectorului privat. Sunt prevăzute modalităţi de creare a parteneriatelor cu acesta. Costurile de implementare a strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat, din proiecte şi programe internaţionale, dar şi din economiile realizate în procesul de eficientizare a şcolilor.